Απεβίωσε ο Χρήστος Σαρτζετάκης

Πλήρης ημερών σε ηλικία 93 ετών έφυγε από την ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης.
Καταγόμενος από τα Χανιά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκης το 1929 όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στην Χωροφυλακή. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά ολιγόμηνη δικηγορία, εισήλθε στον Δικαστικό κλάδο το 1955.
Το 1963, υπηρετώντας στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, έγινε και διεθνώς γνωστός ως Ανακριτής της υποθέσεως πολιτικής δολοφονίας του βουλευτού της αριστεράς Γρηγορίου Λαμπράκη, την οποία με επιτυχία διεξήγαγε, χωρίς να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε από την τότε πολιτική και δικαστική εξουσία αλλά και ξένες δυνάμεις Η γενναία στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά.
Επί χούντας απελύθη από το Δικαστικό Σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε, χωρίς δίκη, επί ένα περίπου χρόνο. Επανέρχεται στο Δικαστικό Σώμα το 1974 και προάγεται στον βαθμό του Αρεοπαγίτου το 1982.
Το 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της αριστεράς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμείνας στη θέση αυτή μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω