Αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 40 δευτ.]

Το πρακτικό δημοπράτησης του έργου της στατικής ενίσχυσης του Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και την προγραμματική σύμβαση για την Αποκατάσταση του Ηγουμενείου στο Μετόχι του Αγ. Αντωνίου στο Βένι Δήμου Αμαρίου ενέκρινε η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης.
          H Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της το πρακτικό της δημοπράτησης του έργου «Στατική ενίσχυση του Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.
          Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, δήλωσε: «Ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ, θα ξεκινήσει άμεσα. Η εργολαβία αυτή είναι απαραίτητη λόγω της ηλικίας του κτιρίου της Π.Ε. Ρεθύμνης, ώστε πρώτα από όλα να  μην τίθεται θέμα ασφάλειας για τους εργαζόμενους των υπηρεσιών που στεγάζονται σε αυτό και των επισκεπτών, αλλά και για να διατηρηθεί αλώβητη από το χρόνο η εικόνα και ο ιστορικός χαρακτήρας του εμβληματικού αυτού κτιρίου. Είμαστε, επίσης, πολύ ικανοποιημένοι, που με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης  θα υλοποιήσουμε το έργο της αποκατάστασης του Ηγουμενείου στο μετόχι του Αγίου Αντωνίου στο Βένι Αμαρίου, που αφορά ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό μνημείο του τόπου μας. Μέσα από τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, βελτίωσης και προστασίας θα αναβαθμιστεί το αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό περιβάλλον, θα αξιοποιηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά στο πλαίσιο των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών και θα εμπλουτιστεί το τουριστικό μας προϊόν, αλλά και συνολικά η εμπειρία του επισκέπτη του τόπου μας».
          Η παρούσα εργολαβία αφορά σε επεμβάσεις της στατικής ενίσχυσης του μεγάρου που στεγάζει τις υπηρεσίας της Περιφέρειας. Το κτίριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο με την ΔΙΛΑΠ/Γ/144/26125/11-04-1997 απόφαση και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3028/2002 περί «Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
          Στις εργασίες περιλαμβάνονται αφενός στοχευμένες τοπικές επεμβάσεις σε όλους τους χώρους του κτιρίου της Περιφέρειας (πλήρωση ανοιγμάτων, αποκατάσταση κάγκελων όψεων, επισκευή φθαρμένων ταβανιών), αφετέρου εκτεταμένες επισκευές και ενισχύσεις της τοιχοποιίας των δύο μικρών πλευρών (βόρειας και νότιας) του κτιρίου.
          Επιπλέον, η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης για την εκτέλεση του έργου « Αποκατάσταση ηγουμενείου στο Μετόχι του Αγ. Αντωνίου στο Βένι Δήμου Αμαρίου», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
          Αντικείμενο της παρούσας προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης είναι η συνεργασία τω παραπάνω φορέων για την εκτέλεση του εν λόγω έργου, σύμφωνα με τις μελέτες, που εκπονήθηκαν και υπό τη συνεχή εποπτεία και τις Οδηγίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Μεταξύ των εργασιών, που θα πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:
• Ενίσχυση της λιθοδομής.
• Ανακατασκευή της ξύλινης στέγης.
• Κατασκευή νέων ξύλινων κουφωμάτων και διατήρηση των υφιστάμενων σιδεριών ή αντικατάστασή τους.• Διαμόρφωση μικρού αύλειου χώρου.
• Φύτευση.
• Ηλεκτροδότηση κτιρίου με γεννήτρια.
          Η συνολική διάρκεια υλοποίησης της παραπάνω προγραμματικής σύμβασης είναι 40 μήνες και αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω