Ροή Ειδήσεων

Αυξήσεις μισθών 2%

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 αυξάνει κατά 2%, το νόμιμο κατώτατο μισθό για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους όλης της χώρας στα 663 ευρώ και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας στα 29,62 ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2022.
Βάσει του άρθρου 103 του ν.4172/2013 ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο νομοθετημένος από 1 Φεβρουαρίου 2019 κατώτατος μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους ανέρχεται στα 650 ευρώ και το ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες στα 29,04 ευρώ. Με την εγκύκλιο 7613/395-18-02-2019 του Υπουργείου Εργασίας ορίστηκε ότι τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος προ του 2012.
Άμεσες η ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων.
Το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωση επισημαίνει:
«Εμπαιγμό των εργαζομένων αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού «συμβολικά», κατά 13 ευρώ τον μήνα.
Την ώρα μάλιστα που η «ακρίβεια» στην αγορά δεν είναι καθόλου «συμβολική» και πλήττει και πάλι το εισόδημα των νοικοκυριών.
Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την ΝΔ.
Συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της «όραμα» για την φθηνή και απαξιωμένη εργασία, με τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Η αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού αποτελεί «πάγωμα» -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα, που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού κι αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο «φτηνούς» και «ευέλικτους».
Τέλος το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) επισημαίνει: «Μεγάλη πρόκληση και κοροϊδία αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος μέχρι τα τέλη του 2022 –δηλαδή για ενάμιση χρόνο από τώρα- θα μείνει καθηλωμένος στα ίδια άθλια επίπεδα! Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε αύξηση… 2%, δηλαδή 13 ευρώ μεικτά τον μήνα, λιγότερα κι από ένα κουλούρι την ημέρα!
Για να γίνει κατανοητό πόσο μεγάλη είναι η υποβάθμιση του εργατικού μισθού θυμίζουμε πως πριν από 10 χρόνια ο κατώτατος μισθός ήταν 751 ευρώ.
Ακολούθησαν όμως οι άγριες περικοπές των μνημονίων κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου και η εξυπηρέτηση από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις (με συμμετοχή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιάς) για να αυξηθεί κατακόρυφα η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.»
Παράλληλα αντέδρασαν και φορείς της αγοράς μέσω των εκπροσώπων τους.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:
«Το Δ.Σ. του ΕΒΕΠ επικροτεί τη συμβολική και ρεαλιστική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, σύμφωνα με τα επίπεδα του ετήσιου πληθωρισμού. Η απόφαση του Πρωθυπουργού σηματοδοτεί τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης για αξιοπρεπείς μισθούς και καλοπληρωμένη εργασία. Μια μικρή, αλλά σταδιακή και σταθερή αύξηση δεν θέτει σε κίνδυνο την υφιστάμενη απασχόληση, δεν προβληματίζει τις επιχειρήσεις και δεν περιορίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων, έλεγε ο Δημοσθένης.»
Εκ μέρους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο Πρόεδρός της κ. Γιώργος Καρανίκας τόνισε: «Η Κυβέρνηση, με τη σημερινή της απόφαση για τον κατώτατο μισθό, έδειξε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα εύλογα επιχειρήματα των εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων, «παγώνοντας» καταρχήν οποιαδήποτε μεταβολή για το τρέχον έτος.  Για να μην υπάρξουν ωστόσο επιπτώσεις στην λειτουργία της επιχειρηματικότητας αμέσως μετά την πανδημία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι και η προβλεπόμενη από 1-1-2022 αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, θα αντισταθμιστεί από αντίστοιχες παροχές προς τις επιχειρήσεις, όπως είναι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ή/και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών.  Μην ξεχνάμε ότι μετράμε ακόμα τον χρόνο «ανάρρωσης» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τις έως τώρα σφοδρές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, η εξέλιξη της οποίας ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί από τον Μάρτιο του 2020.
Με την ελπίδα λοιπόν, στις 31 Δεκεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να καλύψουν την αύξηση 2% στις ελάχιστες αποδοχές, η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να αποτελεί αποφασιστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων.  Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, εφόσον το 2022 είναι πράγματι έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, να δρομολογήσει την ίδια χρονιά την επαναφορά του δικαιώματος αυτού εντός του πλαισίου διαβούλευσης για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω