Ροή Ειδήσεων

Αυστηρά κριτήρια επιχειρηματικών δανείων

Σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικού δανεισμού της ζώνης του ευρώ του Ιανουαρίου 2022 (BLS), που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα πιστωτικά πρότυπα –δηλαδή οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων– για τα δάνεια ή τα πιστωτικά όρια προς τις επιχειρήσεις έγιναν πολύ πιο αυστηρά (καθαρό ποσοστό των τραπεζών ανέρχεται σε 2%) το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Η έρευνα καταγράφει ότι οι τράπεζες ανέφεραν, συνολικά, σημαντική αύξηση της ζήτησης των επιχειρήσεων για δάνεια ή ανάληψη πιστωτικών ορίων το τέταρτο τρίμηνο του 2021, λόγω της ισχυρότερης ανάγκης χρηματοδότησης τόσο για κεφάλαιο κίνησης όσο και για πάγιες επενδύσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, οι τράπεζες συνέχισαν να αναφέρουν θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση δανείων από άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες, οι οποίες περιλαμβάνουν δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών και αναχρηματοδότηση και αναδιάρθρωση χρέους.
Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι τράπεζες αναμένουν ότι η καθαρή ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται για δάνεια προς επιχειρήσεις. Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων είχαν μικρή καθαρή σύσφιξη στα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και την καταναλωτική πίστη, ενώ η επίδραση συνέχισε να είναι ουδέτερη στα πιστωτικά πρότυπα για δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σε όλους τους κύριους οικονομικούς τομείς, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ υπέδειξαν μέτρια αυστηρότερα ή γενικά αμετάβλητα πιστωτικά πρότυπα για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις. Τέλος, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ ανέφεραν ότι οι κρατικές εγγυήσεις που σχετίζονται με τον COVID-19 συνέχισαν να υποστηρίζουν τα πιστωτικά πρότυπα των τραπεζών για δάνεια σε επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
          Τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν στην έρευνα Ιανουαρίου 2022 σχετίζονται με αλλαγές που παρατηρήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και αναμενόμενες αλλαγές το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 13 Δεκεμβρίου 2021 και 11 Ιανουαρίου 2022. Συνολικά 152 τράπεζες συμμετείχαν σε αυτόν τον γύρο, με ποσοστό ανταπόκρισης 100%.
          Ο κύριος στόχος της έρευνας τραπεζικού δανεισμού (BLS) είναι να βελτιώσει τις γνώσεις του Ευρωσυστήματος σχετικά με τους όρους τραπεζικού δανεισμού στη ζώνη του ευρώ. Το BLS παρέχει στοιχεία για την αξιολόγηση των νομισματικών και οικονομικών εξελίξεων από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στις οποίες βασίζεται οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής του.
Η έρευνα τραπεζικών δανείων (BLS) απευθύνεται σε ανώτερα στελέχη δανείων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα τραπεζών της ζώνης του ευρώ. Στον τρέχοντα γύρο, ερωτήθηκαν 152 τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά των αντίστοιχων εθνικών τραπεζικών δομών τους.
Παρέχει πληροφορίες για τις δανειοδοτικές πολιτικές των τραπεζών της ζώνης του ευρώ και συμπληρώνει τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία για τα δάνεια και τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού με πληροφορίες για την προσφορά και τη ζήτηση δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η έρευνα εξετάζει ζητήματα όπως τα πιστωτικά πρότυπα για την έγκριση δανείων, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις πίστωσης που εφαρμόζονται σε νέα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ζητά επίσης αξιολόγηση της ζήτησης δανείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω