Ροή Ειδήσεων

Αχαρτογράφητο τουριστικά το 2023

«Μία χρονιά που μας βρήκε να πανηγυρίζουμε για την ταχύτερη από το αναμενόμενο επάνοδο στην κανονικότατα σε επίπεδο αφίξεων, αλλά προβληματισμένους με την ακρίβεια σε όλα τα αγαθά, τη μειωμένη κατά κεφαλή δαπάνη, και την αυξημένη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίστηκε ο κλάδος μας, παρά το γεγονός ότι παραμένει η ατμομηχανή της οικονομίας μας.» επισημαίνει η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου (ΕΞΗ) στον απολογισμό της για την τουριστική περίοδο του 2022.
          Ακόμη στον απολογισμό η ΕΞΗ επισημαίνει: «Η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου αγωνίστηκε και φέτος για τη φιλοξενία στην περιοχή μας, χωρίς διακρίσεις και εκπροσώπησε στις διεκδικήσεις της, τόσο τα μέλη της,  όσο και όλους όσους παρέχουν φιλοξενία νόμιμα και με σεβασμό στη φήμη και την δυναμική του Ηρακλείου και της Κρήτης.
          Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που στήριξαν το έργο μας, τους εργαζόμενους στον κλάδο, που παρά τις σοβαρές ελλείψεις, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Παρά τις ελλείψεις σε διαμονή, ελέω bnb καταλυμάτων, σε ειδικότητες και εκπαιδευμένο προσωπικό σε όλα τα πόστα, ήταν πάντα εκεί για να βοηθήσουν το εκ προοιμίου δύσκολο έργο των ξενοδόχων. Ενωμένοι πετύχαμε και αυτήν την υπέρβαση.
          Η χρονιά έκλεισε. Θα μετρήσουμε το αποτέλεσμα της, που στήριξαν με καίριες παρεμβάσεις η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία οικονομικών, ανάπτυξης, μεταφορών και περιβάλλοντος, αλλά και η αεικίνητη υφυπουργός τουρισμού κα Ζαχαράκη και ο ΕΟΤ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη μας που χρόνια τώρα στηρίζουν το έργο της φιλοξενίας στην Κρήτη. 
          Η Ε.Ξ.Η. σε όλη τη διάρκεια της σαιζόν επικοινωνούσε διαρκώς με τα αρμόδια υπουργεία, έστελνε εγγράφως τις θέσεις της, με πιο πρόσφατη το δικαιολογημένο αίτημα να αυξηθεί το όριο κλινών για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ. Επέμεινε και πέτυχε την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούσαν τον κλάδο της Ξενοδοχείας.
          Η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη μια χρονιά με άγνωστες πτυχές και ειδικές συνθήκες. Πόλεμος, παγκόσμια οικονομική κρίση, ενεργειακή κρίση, κρίση πληθωρισμού. Θέλει επαγρύπνηση και την ενεργοποίηση των υπουργείων όλων για να κρατηθεί η Ελλάδα σε θέση οδηγού στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη. Η φετινή επιτυχία ανήκει στους επαγγελματίες και τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης. Για την επόμενη απαιτείται η ενεργοποίηση και όσων δεν κατάλαβαν ότι ο τουρισμός δεν είναι κάτι που συμβαίνει. Συντίθεται από πολλούς κλάδους της οικονομίας και αποτελεί έργο όλων και όχι μόνο κάποιων. Δεν μπορούμε να μνημονεύουμε τις αφίξεις σαν να έτυχαν, ούτε να αφήνουμε κάποιους να κάνουν την επιτυχία μας δική τους. Τι θα λένε του χρόνου; Ότι φταίει η παγκόσμια συγκυρία; Τι θα γίνει το χειμώνα με τη ακρίβεια; Πόσοι θα επενδύσουν στην αναβάθμιση των ξενοδοχείων τους τώρα που τα οικοδομικά υλικά έχουν διπλάσια σχεδόν τιμή; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μένει να απαντηθούν.
          Η οικονομία της φιλοξενίας μας χρειάζεται όλους νηφάλιους και ενωμένους στον κοινό στόχο. Να μείνουμε στον αφρό.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω