Αύξηση εισαγωγικών δασμών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φορολογικής και Τελωνειακής Αρχής της Σαουδικής Αραβίας (Zakat) ανακοίνωσε αύξηση στους εισαγωγικούς τελωνειακούς δασμούς, που είναι σε ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2022. Πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα αγαθών, συμπεριλαμβανομένων ζώντων ζώων, ιχθυηρών, τροφίμων, ορυκτών, χημικών, πλαστικών, προϊόντων γυαλιού, βασικών μετάλλων, κυρίως  αλουμινίου, μηχανολογικού/ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και οχημάτων.
          Το μέτρο επηρεάζει συνολικά 17 κεφάλαια και 99 δασμολογικές κλάσεις  του εναρμονισμένου δασμολογίου της Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό την προστασία και την ενθάρρυνση των εθνικών βιομηχανιών και των εγχώριων γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με τα ανώτατα όρια που δεσμεύτηκε το Βασίλειο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
          Μεταξύ των αυξητικών δασμολογικών επιβαρύνσεων, σημειώνεται η αύξηση εισαγόμενα στα αιγοπρόβατα από το μηδέν στο 7%, ενώ δώδεκα είδη ψαριών επιβαρύνονται πλέον με δασμούς από 6%-15% αντίστοιχα.
          Ορισμένα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, των αγγουριών, των καρότων, της μελιτζάνας και των κολοκυθιών, πλήττονται πλέον με εισαγωγικούς δασμούς 5% (από το μηδέν). Η ανακοίνωση ήρθε λίγες μέρες αφότου η Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ο προηγούμενος γύρος αυξήσεων των εισαγωγικών δασμών, τον Ιούνιο του 2020, σε 575 προϊόντα, από 0 στο 25%, οδήγησε σε αύξηση των επενδύσεων στην παραγωγή αγαθών κατά 2% έως τον Δεκέμβριο 2021, οι οποίες ανήλθαν σε 374 δις SR ($99,7 δις), ενώ συνέβαλαν στην αύξηση νέων θέσεων απασχόλησης. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι οι εν λόγω αυξήσεις των τελωνειακών δασμών θα επιφέρουν βελτίωση στο ισοζύγιο πληρωμών, με διεύρυνση των εξαγωγών και  αύξηση συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο 65%.
            Παρατίθεται ο πίνακας αυξητικών μεταβολών εισαγωγικών δασμών:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω