Αύξηση εμπορίου Ρωσίας – Τουρκίας

2η Ημερίδα «ΚΡΗΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΝ»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πόλη Σότσι την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022.
Στην έναρξη της συνάντησης ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε: «Έχουμε μεγάλα έργα στα οποία δουλεύουμε. Όλοι γνωρίζουν για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu. Αυτή είναι η ενέργεια, η οποία είναι πολύ σημαντική, αλλά υπάρχουν και άλλοι τομείς. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να σημειώσω ότι ο TurkStream, την κατασκευή του οποίου ολοκληρώσαμε πριν από λίγο καιρό, είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους δρόμους για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό αέριο. Ο TurkStream, σε αντίθεση με όλες τις άλλες κατευθύνσεις των προμηθειών υδρογονανθράκων μας στην Ευρώπη, λειτουργεί καλά, ομαλά και χωρίς αποτυχία. Δεν εννοώ μόνο παραδόσεις σε καταναλωτές στην Τουρκία, αλλά, επιτρέψτε μου να επαναλάβω, και σε καταναλωτές στην Ευρώπη.
Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να είναι ευγνώμονες προς την Τουρκία για τη διασφάλιση της συνεχούς διέλευσης φυσικού αερίου στις αγορές τους».
          Μετά από διεθνείς διαβουλεύσεις, οι πρόεδροι των δύο χωρών ενέκριναν  Κοινή Δήλωση: «Παρά τις συνεχιζόμενες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την αναγνώριση των αμοιβαίων συμφερόντων και σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις τους.
          Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι ηγέτες, οι οποίοι διεξήγαγαν εκτενείς διαβουλεύσεις για τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των διμερών υποθέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, συμφώνησαν, να αυξήσει τον όγκο του διμερούς εμπορίου σε ισορροπημένη βάση και να επιτύχει καθορισμένους στόχους, να ανταποκριθούν ο ένας στις προσδοκίες του άλλου για την οικονομία και την ενέργεια, να λάβει συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που εκκρεμούν στην ατζέντα των δύο χωρών εδώ και πολύ καιρό, σε τομείς όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, η γεωργία, η βιομηχανία, τα οικονομικά, ο τουρισμός και οι κατασκευές.
          Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, οι ηγέτες τόνισαν τη βασική σημασία των γνήσιων, ειλικρινών και βασισμένων στην εμπιστοσύνη σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, για την επίτευξη περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας.
          Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τον ρόλο που έπαιξαν οι εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στην ολοκλήρωση της Πρωτοβουλίας για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί, γράμμα και πνεύμα, η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της απρόσκοπτης εξαγωγής των ρωσικών αποθεμάτων σιτηρών, λιπασμάτων και πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή της.
          Στη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην προώθηση της πολιτικής διαδικασίας. Τονίζοντας τη σημασία που αποδίδουν στη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν συντονισμένα και αλληλεγγύη στον αγώνα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων.
          Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ισχυρή τους δέσμευση για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης. Στη συνέχεια υπογράμμισαν τη σημασία της διεξαγωγής ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων εκλογών που βασίζονται στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην πολιτική διαδικασία που συνεχίζεται υπό την κυριότητα και την ηγεσία της Λιβύης.
          Οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ρωσίας στην Τουρκία.»

Χορηγοί 2ης Ημερίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω