Η ηλικία συνταξιοδότησης αναμένεται να αυξηθεί κατά δύο έτη στην Ελλάδα εκτιμά έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης – ΟΟΣΑ (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD).
Αν και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην τρίτη ηλικία έχει επιβραδυνθεί από το 2010, ο ρυθμός της γήρανσης προβλέπεται να είναι γρήγορος τις επόμενες δύο δεκαετίες. Το μέγεθος του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας προβλέπεται να μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο έως το 2060.
Στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής λαμβάνεται υπ’ όψη στα συνταξιοδοτικά όρια με τον νόμο «Λοβέρδου» του 2010, με σημείο αναφοράς τα 65 έτη, με συνέπεια τον αργό ρυθμό συνταξιοδότησης και την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι το 2024 θα πραγματοποιηθεί επανέλεγχος όπου τα νέα δεδομένα του προσδόκιμου ζωής θα αναπροσαρμόσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με την έκθεση πολλές χώρες έχουν εισαγάγει μηχανισμούς αυτόματης προσαρμογής στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα που αλλάζουν τις παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, οι παροχές ή τα ποσοστά εισφορών, όταν αλλάζουν δημογραφικοί, οικονομικοί ή χρηματοοικονομικοί δείκτες. Αυτοί οι μηχανισμοί αυτόματης προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση για τις συντάξεις συνεχίζει να είναι η παροχή οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμων συντάξεων στο μέλλον.