Αύξηση ξένων επενδύσεων Αμερικής

[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά]

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), ο τουρισμός στην Αμερικανική Ήπειρο γνώρισε ταχεία ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Οι διεθνείς αφίξεις σε προορισμούς σε όλη την Αμερική έφτασαν το 86% των προ-πανδημικών επιπέδων στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Η χωρητικότητα διεθνών θέσεων στα αεροπλάνα στην περιοχή είναι επίσης κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα, στο 97%. Αρκετοί προορισμοί στην περιοχή βρίσκονται ήδη πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων του Saint Maarten (+51%), του Ελ Σαλβαδόρ (+26%), της Κολομβίας (+18%), των Παρθένων Νήσων και των Ηνωμένων Πολιτειών (+17%), Γουατεμάλα (+14%), Ονδούρα (+13%) και Δομινικανή Δημοκρατία (+11%). Κλειδί για την ώθηση της ανάκαμψης είναι η ισχυρή ζήτηση της αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
            Στην διάρκεια της 68ης  συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής του UNWTO για την Αμερική στο Κίτο του Ισημερινού, συγκέντρωσε αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου από 20 χώρες ενώ συμμετείχαν επίσης Υπουργοί και Υφυπουργοί Τουρισμού από 15 χώρες.  
            Σύμφωνα με τις καταστατικές υποχρεώσεις του UNWTO, τα μέλη από την Αμερική συμφώνησαν:
• Η Αργεντινή και η Παραγουάη θα υπηρετήσουν ως Αντιπρόεδροι της Γενικής Συνέλευσης του UNWTO, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.
• Η Δομινικανή Δημοκρατία θα διατελέσει Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής για την Αμερική για την περίοδο 2023-2025. Η Αργεντινή και η Παραγουάη θα υπηρετήσουν ως Αντιπρόεδροι για την ίδια περίοδο.
• Η Κολομβία και η Τζαμάικα θα υπηρετήσουν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του UNWTO για την περίοδο 2023-2027.
• Η 69η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα το 2024. Στη συνέχεια, το Περού θα φιλοξενήσει την 70η συνεδρίαση το 2025.
            Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 68ης Περιφερειακής Επιτροπής για την Αμερική, ο UNWTO φιλοξένησε το Σεμινάριο για τις Βιώσιμες Επενδύσεις για να διερευνήσει τις κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες γύρω από αυτό το θέμα στην περιοχή. 
Τουριστικές Επενδύσεις: Μια καθοριστική προτεραιότητα
Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO δείχνουν ότι ο τουρισμός στην Αμερική ανακάμπτει σταθερά, με τις διεθνείς αφίξεις να αγγίζουν το 86% των επιπέδων του 2019 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στον τουριστικό τομέα, ο οποίος είχε σημειώσει πτώση, δείχνει τώρα σημάδια αναζωογόνησης:• Τα επενδυτικά έργα εγγεγραμμένων έργων αυξήθηκαν κατά 185% μεταξύ 2022 και 2021. Αυτά τα έργα αντιπροσώπευαν συνολική αξία 192,6 δισεκατομμυρίων USD, αντανακλώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις δυνατότητες της περιοχής.• Επιπλέον, το 2021, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) αυξήθηκαν στα 134 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 56% από έτος σε έτος, διεκδικώντας ένα σημαντικό μέρος του εδάφους που χάθηκε το 2020.Για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) στην Αμερική, η προσέλκυση επενδύσεων που υποστηρίζουν ενεργά την επίτευξή τους είναι υψίστης σημασίας. Είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πολυμερές ρυθμιστικό πλαίσιο που να προωθεί βιώσιμες επενδύσεις, προωθώντας περαιτέρω την πρόοδο της περιοχής προς τους ΣΒΑ. 
Το σεμινάριο Quito παρέχει πλατφόρμα υψηλού επιπέδου 
Το Σεμινάριο για τις Βιώσιμες Επενδύσεις: Στρατηγική προς την Ανταγωνιστικότητα προσκάλεσε υπουργούς τουρισμού, παραδοσιακούς και μη επενδυτές, πολυμερή ταμεία, περιφερειακές οικονομικές κοινότητες, νεοφυείς επιχειρήσεις τουριστικής τεχνολογίας και τα μέσα ενημέρωσης να μοιραστούν καλές πρακτικές και γνώσεις. Υπογραμμίζοντας το επίπεδο πολιτικής υποστήριξης υψηλού επιπέδου για το έργο του UNWTO σε αυτόν τον τομέα, το Σεμινάριο βασίστηκε στην παρουσία των Υπουργών Τουρισμού του Ισημερινού, της Παραγουάης, του Περού και του Πουέρτο Ρίκο και του υφυπουργού της Δομινικανής Δημοκρατίας. Το επίκεντρο ήταν:• Ενθάρρυνση στρατηγικών πλαισίων που διευκολύνουν το κλίμα επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη διαφύλαξη, την προσέλκυση και την προώθηση τουριστικών επενδυτικών σχεδίων για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας.• Ενθάρρυνση της συνεργασίας για την εφαρμογή βιώσιμων επενδυτικών πλαισίων για την προώθηση των τουριστικών επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας , μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης κινήτρων που επικεντρώνονται σε καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα. 
• Προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας για τον εξορθολογισμό των επενδυτικών μηχανισμών βιώσιμου τουρισμού, μέσω μέσων οικονομικής ανάκαμψης και διαφοροποίησης με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
           
Στις συζητήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου της Τράπεζας Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CAF), της fDi Intelligence of the Financial Times, της IDB – Inter-American Development Bank και, εκπροσωπώντας τους επενδυτές και τον ιδιωτικό τομέα, το Hotel Jama Campay, WAYRA (Telefónica), IMPAQTO, UnTours, Maraey, Metropolitan Touring, GHL Hoteles και η Confederación Panamericana de Escuelas de Hotelería, Gastronomía y Turismo, μεταξύ άλλων, μοιράζονται βιώσιμα επενδυτικά μοντέλα σε καινοτόμες υποδομές.
UNWTO και CAF
Τον Ιανουάριο του 2023, ο UNWTO και η Τράπεζα Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής (CAF) ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία για την προώθηση και τη διατήρηση των επενδύσεων στον τουρισμό σε όλη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Στο Κίτο:
• Ο UNWTO και το CAF κυκλοφόρησαν την πρώτη από μια σειρά επενδυτικών κατευθυντήριων γραμμών με τίτλο «Tourism Doing Business». Η πρώτη έκδοση, «Investing in Ecuador» στοχεύει στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων (FDI) στον τουριστικό τομέα του Ισημερινού, παρουσιάζοντας τις ευνοϊκές συνθήκες της χώρας και τη σταθερή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, που καταδεικνύεται από μια ευνοϊκή ανάπτυξη 2,9% το 2022 παράλληλα με μια αύξηση 21,7% στις ΑΞΕ μεταξύ 2021 και 2022.
• Η συνεργασία περιλαμβάνει την ανάπτυξη οδηγών τουριστικών επενδύσεων για πέντε χώρες: Μπαρμπάντος, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Παναμάς και Ουρουγουάη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω