Βαρόμετρο διεθνή τουρισμού

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά]

Ο διεθνής τουρισμός συνέχισε να ανακάμπτει από τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του, καθώς οι αριθμοί αφίξεων έφτασαν το 84% των προ πανδημικών επιπέδων μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού – UNWTO, με την Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική να οδηγούν την ανάκαμψη παγκοσμίως. Παράλληλα το άνοιγμα της Κίνας και άλλων ασιατικών αγορών και προορισμών αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύει τα ταξίδια τόσο εντός της περιοχής όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου.
            Σημειώνεται όμως ότι το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2023, σύμφωνα με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του UNWTO. Ο επίμονος πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχουν μεταφραστεί σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει τα μοτίβα δαπανών για το υπόλοιπο του έτους, με τους τουρίστες να αναζητούν όλο και περισσότερο την αξία για τα χρήματα, να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι και να κάνουν μικρότερα ταξίδια.
            Ταυτόχρονα η τουριστική ζήτηση συνεχίζει να παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και διαρκή ανάκαμψη, ακόμη και ενόψει των οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων. Το νέο τεύχος του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού του UNWTO παρακολουθεί την ανάκαμψη του κλάδου κατά τη διάρκεια του 2023 έως τα τέλη Ιουλίου. Το Βαρόμετρο του UNWTO δείχνει:
• Μέχρι το τέλος Ιουλίου, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών έφτασαν το 84% των επιπέδων πριν από την πανδημία.
• 700 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023, 43% περισσότεροι από τους ίδιους μήνες του 2022.
• Ο Ιούλιος ήταν ο πιο πολυσύχναστος μήνας με 145 εκατομμύρια διεθνείς ταξιδιώτες που καταγράφηκαν, περίπου το 20% του συνόλου των επτά μηνών.
            Όλες οι περιοχές του κόσμου παρουσίασαν ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης του τουρισμού κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2023, λόγω της ζήτησης για διεθνή ταξίδια από πολλές μεγάλες αγορές:
• Η Μέση Ανατολή ανέφερε τα καλύτερα αποτελέσματα τον Ιανουάριο-Ιούλιο 2023, με αφίξεις 20% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η περιοχή συνεχίζει να είναι η μόνη που έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 μέχρι στιγμής.
• Η Ευρώπη, η μεγαλύτερη περιοχή προορισμού στον κόσμο, έφτασε το 91% των προ-πανδημικών επιπέδων, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
• Η Αφρική ανέκτησε το 92% των επισκεπτών πριν από την κρίση αυτό το επτάμηνο και η Αμερική το 87% σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
• Στην Ασία και τον Ειρηνικό, η ανάκαμψη επιταχύνθηκε στο 61% των επιπέδων αφίξεων πριν από την πανδημία μετά το άνοιγμα πολλών προορισμών και αγορών προέλευσης στα τέλη του 2022 και νωρίτερα φέτος.
            Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO περιέχει αποτελέσματα ανά περιοχή, υποπεριοχή και χώρα, συμπεριλαμβανομένων των προορισμών με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις και τις εισπράξεις κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο διεθνής τουρισμός παραμένει σε καλό δρόμο για να φτάσει το 80% έως 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία το 2023. Οι προοπτικές για τον Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2023 δείχνουν συνεχή ανάκαμψη, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Εμπιστοσύνης του UNWTO, αν και με πιο ήπιο ρυθμό μετά την περίοδο αιχμής των ταξιδιών Ιουνίου-Αύγουστου. Αυτά τα αποτελέσματα θα οδηγηθούν από τη συνεχιζόμενη αδρανοποίηση της ζήτησης και την αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα, ιδιαίτερα στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι υποτονική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω