Βιοποικιλότητα αγροδιατροφικής αλυσίδας

Το ερευνητικό έργο BIOVALUE «Παραγοντικό εργαλείο προσομοίωσης για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στην αγροδιατροφική αλυσίδα από το πιρούνι ως το χωράφι» (Fork-to-farm agent-based simulation tool augmenting BIOdiversity in the agri-food VALUE chain-BIOVALUE) που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon2020, στο οποίο συμμετέχει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το «Πρόγραμμα του μήνα για το Νοέμβριο 2022», για την συμβολή που αναμένεται να έχει στην ενίσχυση της αγρο-βιοποικιλότητας.  
          Το έργο προτείνει την εισαγωγή υποχρησιμοποιούμενων ποικιλιών δημητριακών, οσπρίων και φυλλωδών και φρουτωδών λαχανικών στην ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων ως μέσο αντιμετώπισης καίριων προβλημάτων που σχετίζονται με την αγρο-βιοποικιλότητα, την επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή και την κλιματική αλλαγή.  Κύριο παραδοτέο του έργου και εργαλείο χάραξης πολιτικών για τη βιοποικιλότητα είναι ένα εργαλείο προσομοίωσης που θα αναλύει την επίδραση διαφόρων συνεπειών, όπως η αυξημένη βιοποικιλότητα, τα σενάρια κλιματικής αλλαγής και η διαθεσιμότητα νερού σε επίπεδο αγροκτήματος, τοπικό, περιφερειακό και ΕΕ. 
          Στο BIOVALUE που συντονίζεται από το ΑΠΘ με υπεύθυνο τον Ομ. Καθ. του Τμήματος Γεωπονίας και επισκέπτη καθ του ΜΑΙΧ, κ. Κ. Μάττα, συμμετέχουν 17 εταίροι μεταξύ αυτών και το ΜΑΙΧ, που προέρχονται από 12 διαφορετικές χώρες, όπως Νορβηγία, Ουγγαρία, Γαλλία, Κύπρος, Ισπανία, Εσθονία, Γερμανία, Τουρκία, Ιταλία, Γεωργία και Σερβία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω