Βραβείο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 22 δευτ.]

Το «Βραβείο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης» στα πλαίσια του GREEN GREEK AWARDS 2024, απέσπασε η Περιφέρεια Κρήτης, για τον ενημερωτικό ιστότοπο  www.safecrete.gr  για την Κλιματική Αλλαγή, που αποτελεί δείγμα καλής πρακτικής. Το βραβείο παρέλαβαν ο Αντιπεριφερειάρχης κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης κινητικότητας Γιάννης Αναστασάκης και η Ειδική Σύμβουλος Περιφερειάρχη Ερμιόνη Γιαλύτη.
          Είναι η πρώτη φορά που Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού, αποσπά τέτοιου είδους διάκριση, γι’ αυτό και η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί πιλότο σε αυτόν τον τομέα, στα πλαίσια επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2030.
            Ο κ. Γιάννης Αναστασάκης ανέφερε σε δηλώσεις του: «Μέσω του SafeCrete που σταδιακά θα μετεξελιχθεί σε Περιφερειακό Παρατηρητήριο για την Κλιματική Αλλαγή, η δομή καθίσταται απολύτως διαδραστική, προωθεί τη διασύνδεση με τους επιμέρους θεματικούς φορείς. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, παράλληλα με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ), θα επικοινωνήσει σε κάθε ενδιαφερόμενο το τεράστιο αυτό θέμα και τον αντίκτυπο του στην καθημερινότητα μας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις κατευθύνσεις της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Περιφέρειας Κρήτης, ο μηχανισμός θα συμβάλλει στην καταγραφή των αναγκών, την αξιολόγηση των δεδομένων, την εξεύρεση λύσεων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω διάδρασης, για την κλιματική αλλαγή. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού σε περιφερειακό επίπεδο, προϋποθέτει αμφίδρομη σχέση με την Εθνική, Ευρωπαϊκή, αλλά και Παγκόσμια Στρατηγική».
            Η κ Ερμιόνη Γιαλύτη ανέφερε: «Ο ιστοχώρος είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει ικανή πληροφορία ανεξάρτητα με το επίπεδο εξειδίκευσης του χρήστη. Στοχεύει στην ετοιμότητα και ανταπόκριση των κατοίκων του νησιού σε αιφνίδιες αλλαγές, μέσα από τεκμηριωμένα στοιχεία που αφορούν την κλιματική κρίση, τα αίτια και τις συνέπειές της. Περιλαμβάνει οδηγίες πολιτικής προστασίας, και εισάγει το χρήστη στην κατανόηση του μηχανισμού εκδήλωσης των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, κάτι που οδηγεί σε μια άλλη συνειδητοποίηση, μειώνει τον πανικό και δημιουργεί κουλτούρα πρόληψης. Με κύριο γνώμονα τη νησιωτικότητα, για όλες τις αλλαγές που αφορούν το κλίμα, το SAFE CRETE αναδεικνύει οτιδήποτε διαφοροποιεί την Κρήτη ως ξεχωριστή κλιματική ζώνη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν και συμπίπτουν με τα γεωγραφικά και διοικητικά της όρια.
          Στην προσπάθεια διαχείρισης ακραίων φυσικών φαινομένων και διαφύλαξης της κλιματικής ισορροπίας του νησιού, η αυτοδιοίκηση, εκτός από την ετοιμότητα την ώρα της φυσικής καταστροφής, δίνει τώρα περισσότερο βάρος στο στάδιο πρόληψης και της προετοιμασίας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω