Ροή Ειδήσεων

Βρετανική σήμανση προϊόντων

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε τη σήμανση UKCA (UK Conformity Assessed), σε αναλογία με τη σήμανση CE, για τη δήλωση συμμόρφωσης ενός προϊόντος με τις προδιαγραφές ασφάλειας της Μεγάλης Βρετανίας* (ΜΒ). Απαιτείται για τα περισσότερα από τα προϊόντα που, πριν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, χρειάζονταν σήμανση CE.
          Σημειώνεται πως το βρετανικό Υπουργείο Επιχειρείν, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, διοργανώνει δύο διαδικτυακά σεμινάρια σχετικά με το θέμα, στις 29 Ιουνίου 2022 και ώρες Ελλάδας 13:00 και 17:00. Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στους διοργανωτές για την εφαρμογή της σήμανσης UKCA.
            1. ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
            Προϊόντα με σήμανση CE
• Προϊόντα που έχουν λάβει σήμανση CE θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά της ΜΒ μέχρι τις 31/12/2022, εφόσον ισχύει κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις: α) η σήμανση CE χρησιμοποιείται στη βάση ίδιας δήλωσης συμμόρφωσης, β) όποια υποχρεωτική αξιολόγηση συμμόρφωσης από ανεξάρτητο οργανισμό πραγματοποιήθηκε από κοινοποιημένο οργανισμό αναγνωρισμένο στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων οργανισμών σε χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει σχετικές συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης), ή γ) το πιστοποιητικό συμμόρφωσης που προηγουμένως τηρούνταν από οργανισμό αναγνωρισμένο στο ΗΒ μεταβιβάστηκε σε κοινοποιημένο οργανισμό αναγνωρισμένο στην ΕΕ πριν από την 1/1/2021.
• Προϊόντα που έχουν λάβει σήμανση CE θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά της ΜΒ μέχρι τις 31/12/2022, εφόσον οι απαιτήσεις συμμόρφωσης ΕΕ και ΗΒ παραμένουν ευθυγραμμισμένες, γεγονός που αυτή τη στιγμή ισχύει. Το ΗΒ δεν έχει πρόθεση απόκλισης άμεσα. Αν η ΕΕ υιοθετήσει νέους κανόνες και η σήμανση CE τοποθετηθεί στη βάση των νέων αυτών κανόνων που είναι διαφορετικοί από αυτούς του ΗΒ, η σήμανση CE δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ΜΒ, ακόμα και αν η αλλαγή πραγματοποιηθεί πριν την 1/1/2023.
• Το αργότερο πάντως από την 1/1/2023, τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση UKCA.
            Υποχρεωτική σήμανση UKCA πριν την 1/1/2023
• Ένα προϊόν πρέπει να αποκτήσει σήμανση UKCA πριν την 1/1/2023 αν ισχύουν όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις ταυτόχρονα: α) το προϊόν προορίζεται για την αγορά της ΜΒ, β) προβλέπεται από το νόμο η σήμανση UKCA, γ) απαιτείται υποχρεωτική αξιολόγηση συμμόρφωσης από ανεξάρτητο οργανισμό και δ) η αξιολόγηση συμμόρφωσης έχει διενεργηθεί από βρετανικό οργανισμό.
• Υποχρεωτική αξιολόγηση συμμόρφωσης από ανεξάρτητο οργανισμό απαιτείται στις ίδιες περιπτώσεις που ισχύει και για τα είδη με σήμανση CE. Αυτή η αξιολόγηση συμμόρφωσης πρέπει να γίνεται από οργανισμό αναγνωρισμένο στο ΗΒ και οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι ίδιες με αυτές που απαιτούνται για τη σήμανση CE. Ο κατάλογος των οργανισμών που μπορούν να πραγματοποιούν αξιολόγηση συμμόρφωσης είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων UK Market Conformity Assessment Bodies (UKMCAB): https://www.gov.uk/uk-market-conformity-assessment-bodies.
• Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μια επιχείρηση μπορεί να κάνει η ίδια δήλωση συμμόρφωσης, παραμένουν όπως στη σήμανση CE.
            Εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι και αρμόδια πρόσωπα
• Η ΜΒ δεν αναγνωρίζει εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους και αρμόδια πρόσωπα με έδρα στην ΕΕ. Άρα όταν αυτοί απαιτούνται, θα πρέπει να έχουν έδρα στο ΗΒ για τα προϊόντα που διατίθενται στη ΜΒ.
            Υποχρεώσεις εισαγωγέα
Εισαγωγέας θεωρείται αυτός που φέρνει για πρώτη φορά τα προϊόντα στο ΗΒ και τα διαθέτει στην αγορά της ΜΒ. Είτε τα προϊόντα φέρουν σήμανση CE είτε UKCA, ο εισαγωγέας πρέπει να επιβεβαιώνει ότι:
• Τα προϊόντα φέρουν σήμανση με την επωνυμία και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισαγωγέα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να παρέχονται στη συνοδευτική τεκμηρίωση των προϊόντων.
• Έχουν πραγματοποιηθεί οι κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης συμμόρφωσης και ότι τα προϊόντα φέρουν τη σωστή σήμανση.
• Ο κατασκευαστής έχει συντάξει τη σωστή τεχνική τεκμηρίωση και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις επισήμανσης.
• Διατηρεί αντίγραφο της δήλωσης συμμόρφωσης για 10 χρόνια.
• Τα προϊόντα συμμορφώνονται με τις σχετικές βασικές απαιτήσεις.
          Διευκρινίσεις
Στις 20 Ιουνίου 2022 ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα μέτρα και διευκρινίσεις για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που προετοιμάζονται για την υιοθέτηση της σήμανσης UKCA:
• Αξιολόγηση συμμόρφωσης για τη λήψη της σήμανσης CE που πραγματοποιήθηκε από οργανισμό της ΕΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κατασκευαστές ως βάση για τη σήμανση UKCA, η οποία θα ισχύει μέχρι τη λήξη του πιστοποιητικού τους ή για 5 χρόνια (31 Δεκεμβρίου 2027), όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.
• Δεν θα απαιτείται επαναξιολόγηση της συμμόρφωσης προϊόντων που φέρουν σήμανση CE τα οποία κατασκευάστηκαν και εισήχθησαν στη ΜΒ μέχρι το τέλος του 2022.
• Ανταλλακτικά για την επισκευή, την αντικατάσταση ή τη συντήρηση προϊόντων που διατίθενται ήδη στην αγορά της ΜΒ μπορούν να πληρούν τις ίδιες απαιτήσεις που ίσχυαν τη στιγμή που το αρχικό προϊόν ή σύστημα διατέθηκε στην αγορά της ΜΒ.
• Θα επιτρέπεται η εμφάνιση του σήματος UKCA και η αναγραφή της επωνυμίας και των στοιχείων επικοινωνίας του εισαγωγέα, είτε σε αυτοκόλλητη ετικέτα, είτε στη συνοδευτική τεκμηρίωση των προϊόντων, μέχρι τις 31/12/2025.
          Οι παραπάνω διευκρινίσεις δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, προϊόντων δομικών κατασκευών, συστημάτων μεταφοράς με συρματόσχοινο, συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μεταφερόμενων εξοπλισμών πίεσης, σιδηροδρομικών προϊόντων και θαλάσσιου εξοπλισμού.
            2. ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
Για τη διάθεση προϊόντων στη Βόρεια Ιρλανδία εξακολουθεί να ισχύει η σήμανση CE. Εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι και αρμόδια πρόσωπα μπορεί να έχουν έδρα στη Βόρεια Ιρλανδία ή στην ΕΕ. Όταν χρησιμοποιείται βρετανικός ανεξάρτητος οργανισμός για την υποχρεωτική αξιολόγηση συμμόρφωσης, απαιτείται επιπλέον της σήμανσης CE και η σήμανση UKNI.

* Περιλαμβάνει τις Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία. Όχι τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω