Γερμανική απόρριψη γενικών καταδικών

Απορρίπτουμε αποφασιστικά τις γενικές καταδίκες τόνισε σε δήλωσή του ο Oliver Hermes Πρόεδρος της German Eastern Business Association για τις συναλλαγές γερμανικών εταιρειών με τη Ρωσία.
          Η German Eastern Business Association (ΟΑ) είναι η κύρια περιφερειακή πρωτοβουλία των γερμανικών επιχειρήσεων για 29 χώρες στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Η ΟΑ είναι διαθέσιμη στις εταιρείες-μέλη της για να υποστηρίξει έργα, να κανονίσει επαφές και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την είσοδο στην αγορά. Σε στενή συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των χωρών εταίρων, εργάζεται για την άρση των εμπορικών φραγμών και τη βελτίωση του οικονομικού πλαισίου στην περιοχή. Υποστηρίζεται από έξι κορυφαίες ενώσεις της γερμανικής οικονομίας και έχει πάνω από 300 εταιρείες μέλη.
Συγκεκριμένα ο Oliver Hermes δήλωσε:
          «Οι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας πλήρως και κατά γράμμα, όπως και από το 2014.
Ωστόσο, επανειλημμένως διατυπώνονται γενικές κατηγορίες εναντίον γερμανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Αυτή η κριτική είναι αδικαιολόγητη. Στόχος της δυτικής πολιτικής κυρώσεων, την οποία υποστηρίζουμε ρητά, είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς της ρωσικής ηγεσίας και όχι η πλήρης καταστροφή της ρωσικής οικονομίας και η φτωχοποίηση του πληθυσμού. Η πλήρης διακοπή των οικονομικών επαφών Ευρώπης-Ρωσίας δεν είναι επίσης η πρόθεση της πολιτικής κυρώσεων. Αυτό θα ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό για ένα ελπίδα πιο ειρηνικό μέλλον στην ήπειρό μας.
          Υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους η περαιτέρω οικονομική δραστηριότητα είναι όχι μόνο νόμιμη αλλά και θεμιτή. Αυτές οι περιοχές δεν έχουν επιβληθεί σκοπίμως κυρώσεις. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για την παροχή φαρμάκων, ιατρικών ειδών και τροφίμων για τις βασικές ανάγκες του ρωσικού πληθυσμού, την εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών πρώτων υλών και ενέργειας στην ΕΕ, την ασφάλεια των τεχνικών συστημάτων και μέσων μεταφοράς και, τέλος αλλά εξίσου σημαντικό, η λειτουργικότητα του αγροτικού τομέα. Όπως η Ουκρανία, η Ρωσία προμηθεύει την παγκόσμια αγορά με τα επειγόντως απαραίτητα γεωργικά προϊόντα, όπως τα σιτηρά. Οι κυρώσεις σε αυτόν τον τομέα θα οδηγούσαν σε περαιτέρω ελλείψεις και αυξήσεις τιμών και θα έπλητταν ιδιαίτερα τις φτωχότερες χώρες.
          Σε αυτό προστίθεται και η ευθύνη που φέρουν οι γερμανικές εταιρείες για τους 280.000 υπαλλήλους τους στη Ρωσία. Η πώληση εγκαταστάσεων παραγωγής δύσκολα θα ήταν ούτως ή άλλως δυνατή επί του παρόντος και θα έπαιζε στα χέρια των συμμετεχόντων στην αγορά από χώρες που δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος συμβατικών κυρώσεων μέχρι την πλήρη απώλεια περιουσιακών στοιχείων και νομικές συνέπειες για τους ανώτερους υπαλλήλους. Ως εκ τούτου, απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις γενικές καταδίκες εταιρειών που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά.
          Υπάρχουν επίσης βάσιμες επιχειρηματικές σχέσεις στο πλαίσιο της πολιτικής κυρώσεων. Ωστόσο, αυτά αμφισβητούνται όλο και περισσότερο από τη ρωσική πλευρά. Τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης για εξωτερική διαχείριση ξένων εταιρειών θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση της ύπαρξης επιχειρήσεων και χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Ρωσία. Εάν οι ξένες εταιρείες και οι θυγατρικές τους αναγκαστούν να παραβιάσουν τις δυτικές κυρώσεις, θα οδηγούσε σε έξοδο από τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να μην παραβιάσει την ιδιοκτησία και την εξουσία διάθεσης ξένων εταιρειών και να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες προστασίας των επενδύσεων. Η επίθεση στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη Ρωσία ως επενδυτική και επιχειρηματική τοποθεσία, και αυτή η πορεία πρέπει να τερματιστεί επειγόντως.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω