Ροή Ειδήσεων

Γιγάντιες ανεμογεννήτριες στο Οροπέδιο Λασιθίου

«Ο τόπος των Θεών ενάντια στους σύγχρονους γίγαντες» τονίζει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Οροπεδίου Λασιθίου στη απόφαση για την εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου γιγάντιων ανεμογεννητριών στη περιοχή. Πλήγμα στον τουρισμό και στην οικολογία στο τόπο με τους ανεμόμυλους.
Ήδη το 2015 αλλά και το 2019 είχαν ληφθεί ανάλογες ομόφωνες αποφάσεις, ωστόσο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από 12 Οκτωβρίου 2021, εξέδωσε Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων, προς αντικατάσταση των παλαιότερων αδειών που είχαν εκδοθεί το 2010, για εγκατάσταση μεγάλων ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο της Δίκτης. Επί της ουσίας η ΡΑΕ εξέδωσε άδειες με τους ευνοϊκότερους όρους της νέας νομοθεσίας και χωρίς την υποχρέωση κατασκευής της ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχεται η άδεια ώστε άμεσα να ξεκινήσουν διαδικασίες εγκατάστασης χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι:
1. Το σύνολο του ορεινού όγκου της Δίκτης και ολόκληρη η επικράτεια του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου είναι χαρακτηρισμένη περιοχή Natura 2000.
2. Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι χαρακτηρισμένο ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους.
3. Το φυσικό – πολιτισμικό τοπίο προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου, που υπεγράφη στη Φλωρεντία, στις 20 Οκτωβρίου 2000, και κυρώθηκε με το Νόμο 3827/2010 – ΦΕΚ 30/Α/25-2-2010 «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου».
4. Η περιοχή του Λασιθίου και ιδιαίτερα οι κορυφογραμμές βρίθουν από αρχαιολογικά- μνημεία της μινωικής περιόδου.
Ακόμη επισημαίνει:
Οι θέσεις μας είναι γνωστές, ο τόπος μας χρειάζεται επενδύσεις αλλά σίγουρα άλλου τύπου που πρέπει να αφορούν όλους μας. Στόχος των επενδύσεων με κοινωνικό πρόσημο πρέπει να είναι ο τόπος ως σύνολο, το περιβάλλον και οι άνθρωποι.
Είναι βέβαιο ότι αυτές οι συγκεκριμένες επενδύσεις των γιγάντιων ανεμογεννητριών -ύψους 120 μέτρων σε πλήρη ανάπτυξη- δεν προσφέρουν το παραμικρό στο σύνολο των κατοίκων του Λασιθίου, αλλά αντιθέτως προσδίδουν βάρος, οικολογικό, πολιτιστικό και αισθητικό, σε  μία περιοχή που πασχίζουμε όλοι μας να αναδείξουμε.
Είμαστε υπέρ των ήπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά με μέτρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Γι’ αυτό άλλωστε ο Δήμος έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή και παραγωγή από Κρητικά χέρια, του ήπιου Ενεργειακού Ανεμόμυλου Παραδοσιακού Λασιθιώτικου τύπου. Μία ήπια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που διατηρεί την πολιτισμική ταυτότητα, σε αρμονία με το περιβάλλουν, προσφέροντας παράλληλα στον κάθε πολίτη αναλογικά και ισότιμα, τα οφέλη, της κοινοτικής διαχείρισης της ενέργειας στις αρχές της δημοκρατίας. Η ΡΑΕ αντί να ενισχύσει το τουριστικό και οικολογικό προϊόν της Κρήτης που θα απέφερε πολλαπλάσια κέρδη, προωθεί ανορθολογικά σχέδια για την καταστροφή του, με την αδειοδότηση της εγκατάστασης γιγάντιων ανεμογεννητριών Κινεζικών συμφερόντων ΑΠΕ (China Power) στο κομβικό νησί της Κρήτης. Ήμασταν εξ αρχής και παραμένουμε αντίθετοι σε τέτοιου είδους γιγάντιες εγκαταστάσεις και πόσο μάλλον εμείς, που διαθέτουμε το κληρονομικό προνόμιο του αρχαιότερου και μεγαλύτερου αιολικού πάρκου του κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω