Ροή Ειδήσεων

Γιώργος Σ. Ατσαλάκης

Βιογραφικό

Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ειδικότητα: Τεχνολογική Πρόβλεψη.

Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε). Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Οργάνωση και Διοίκηση από το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Επίσης κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πολυτεχνείο Κρήτης στην Πρόβλεψη χρηματιστηριακών αγορών και είναι μέλος του εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης. Είναι συγγραφέας πάνω από 90 επιστημονικών εργασιών που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε διεθνή συνέδρια κ.λπ. Έχει γράψει πολλές δεκάδες άρθρα για την οικονομία, την οικονομική κρίση και την οικονομική ανάπτυξη τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες όπως η Καθημερινή, Το Βήμα, Τα Νέα, η Ναυτεμπορική, σε περιοδικά όπως το In-On, Κρητών Επιχειρείν, το Geopolitics, το Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ, το Δελτίο Διοίκησης Επιχειρήσεων και σε διάφορα ενημερωτικές ιστοσελίδες. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις για τα θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση και την οικονομική ανάπτυξη, τον τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες κ.λπ. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων: Τεχνικές χρηματιστηριακών προβλέψεων, εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα, 2008 και Απλές Λογικές Αναδιάταξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων, εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα, 2013.
Εκπαίδευση: Πτυχίο Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε).
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Οργάνωση και Διοίκηση από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πολυτεχνείο Κρήτης στην πρόβλεψη μετοχών.
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Η ερευνητική του δραστηριότητα είναι η πρόβλεψη νέων τεχνολογιών, προβλέψεων στην οικονομία, πρόβλεψη-μοντελοποίηση αγορών, με την χρήση ευφυών υπολογιστικών μεθόδων από το χώρο των νευρωνικών δικτύων, της ασαφούς λογικής, των νεύρο-ασαφών συστημάτων, των γενετικών αλγορίθμων, σιγμοειδών καμπυλών και καμπυλών κύκλων ζωής κ.λπ.
Οι ερευνητικές περιοχές του εστιάζονται κυρίως στην πρόβλεψη νέων τεχνολογιών, στην ανάλυση δεδομένων για την λήψη αποφάσεων, στην πρόβλεψη των τιμών κάθε είδους αγορών, στην πρόβλεψη καινοτόμων οικονομιών, στην πρόβλεψη των εξελικτικών κινήτρων της κοινωνίας, στην πρόβλεψη της ανόδου και της πτώσης των εθνών, στην πρόβλεψη της εξέλιξης των επιχειρήσεων, στην πρόβλεψη των επιχειρηματικών και οικονομικών κύκλων, την πρόβλεψη των τεχνολογικών και οικονομικών κύκλων της οικονομίας, προβλέψεις και τάσεις στον τουρισμό, αλγόριθμοι πρόβλεψης του Covid-19, του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, γεωοικονομικές και ενεργειακές προβλέψεις, αναλύσεις για το δημόσιο χρέος, και τα δημόσια οικονομικά. Ανάλυση δεδομένων για την φορολογία, τον τουρισμό, την οικονομία, τις δημόσιες δαπάνες, τις επενδύσεις την οικονομική ανάπτυξη, κ.λπ. Αναλύσεις και προβλέψεις για την Μικροοικονομία και Μακροοικονομία, για τον «Δρόμο του Μεταξιού» Belt & Road Initiative (BRI), το διεθνές εμπόριο, και τα ψηφιακά νομίσματα. Αναλύσεις των επιδράσεων των νέων δραστικών (disruptive) τεχνολογιών στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, στρατηγικές προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες κλπ. Ανάλυση στρατηγικών αξιοποίησης των ευκαιριών και αντιμετώπισης των απειλών των νέων τεχνολογιών.
Επιστημονικές συνεργασίες:
Ερευνητής στο South Florida University (ΗΠΑ) τις περιόδους: 17/3-6/4/2005, 1/9-18/9/2005 και 2/11-17/11/2007.
Από 01/07/2016, Επιστημονικός Σύμβουλος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για τον Δρόμο του Μεταξιού (SRCIC- Silk Road Chamber of International Commerce) στα πλαίσια της Κινεζικής πρωτοβουλίας “One Belt one Road”.
04/03/2016, Αθήνα συνεργασία με το Silk Road Chamber of International Commerce, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και το υπουργείο Εξωτερικών.
6-8/9/2016, Εκπροσώπηση της Ελλάδος στο «Δρόμο του Μεταξιού» στο Σιάν της Κίνας στο Silk Road Business Leadership Summit and the Silk Road Chamber of International Commerce annual meeting.
23-26/04/2017 Εκπροσώπηση της Ελλάδος στο «Δρόμο του Μεταξιού» στο Βισκέκ του Κιργιστάν, όπου διεξήχθη το Cooperation Development Forum of Silk Road Economic Belt το οποίο διοργανώθηκε από το Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC), Eurasian Economic Union (EEU) Business Council and the Kyrgyz Union of Manufacturers and Entrepreneurs (KSPP).
12-17/05/2017 Εκπροσώπηση της Ελλάδος στο «Δρόμο του Μεταξιού» στο Πεκίνο της Κίνας όπου διεξήχθη από το the Silk Road of International Chamber of Commerce στα πλαίσια του Belt and Road Summit και στα εγκαίνια του Belt and Road International Cultural and Industrial Park.
06-14/09/2017 Εκπροσώπηση της Ελλάδος στον «Δρόμο του Μεταξιού» στο Σιάν της Κίνας, όπου διεξήχθη το the Silk Road Business Leadership Summit and the Silk Road Chamber of International Commerce annual meeting.
9/10/2017 Εκπροσώπηση της Ελλάδος στον «Δρόμο του Μεταξιού» στην Αθήνα όπου διεξήχθη από το περιοδικό Economist the Silk Road Show από το Silk Road Chamber of International Commerce
8-13/12/2017 Εκπροσώπηση της Ελλάδος στον «Δρόμο του Μεταξιού» στο Σιάν της Κίνας, όπου διεξήχθη το the Silk Road General Assembly & 2nd Anniversary Celebration.
28/2/2018 Εκπροσώπηση της Ελλάδος στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον Yan Xuetong, Γενικό Γραμματέα του World Peace Forum, Dean of the Institute of International Studies Tsinghua University και μέλος του Advisory Council του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, στην Αθηναϊκή Λέσχη στην Αθήνα.
24-27/9/2019, Ινδονησία, μεταφορά τεχνογνωσίας για Πανεπιστημιακά διδακτορικά προγράμματα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος OBTBANK για συμμετοχή στο OBTBΑNK mid-term evaluation meeting στη Σαρακούτρα της Ινδονησίας.
4-12/12/2019 Εκπροσώπηση της Ελλάδος στον «Δρόμο του Μεταξιού» στο Σιάν της Κίνας, όπου διεξήχθη το the Silk Road General Assembly & Board meeting.
Από Μάιο 2020 Μνημόνιο συνεργασίας Π.Κ. & Μ.Α.Ι.Χ. με τον ΕΟΤ για προβλέψεις και αναλύσεις στον τουρισμό.
Ετεροαναφορές:
Scopus-Elsevier: 715 citations, h-index: 7
ResearchGate: 1.036 citations, RG score: 18.04, h-index: 12
Scholar Google: 1.535 citations, h-index: 13, i10-index: 18.
Σχολή: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
Τομέας: Οργάνωσης και Διοίκησης.
Εργαστήριο: Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.
Διδασκαλία: Τεχνολογική Πρόβλεψη, Ανάλυση Δεδομένων, Καινοτόμες Οικονομίες & Κοινωνίες, Επιχειρηματικότητα & Εξέλιξη των Επιχειρήσεων, Χρηματαγορές και Χρηματοοικονομικά προϊόντα, Διοικητική Λογιστική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω