Γυναίκες ερμηνεύουν ριζίτικα

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 29 δευτ.]

Το ριζίτικο τραγούδι και η γυναίκα πρωταγωνιστούν στο νέο έργο Rizituals της Ξανθούλας Ντακοβάνου που έρχεται στην Κρήτη για δύο παραστάσεις με την ομάδα Μούσα. Οι γυναίκες ερμηνεύουν ριζίτικα, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, στο Ηράκλειο στο Κηποθέατρο Χατζηδάκις ώρα 9.00 μ.μ. και στα Χανιά την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου ώρα 9.00 μ.μ., στο Φρούριο Φιρκά. Η είσοδος είναι ελεύθερη και στις δύο παραστάσεις.
            Με το έργο Rizituals, η Ξανθούλα Ντακοβάνου και η ομάδα Μούσα φέρνουν μια νέα, πειραματική ματιά στην πανάρχαια φωνητική παράδοση του ριζίτικου τραγουδιού και δημιουργούν επί σκηνής μια σύγχρονη εκστατική τελετουργία.


Με το νέο έργο Rizituals, η τραγουδίστρια Ξανθούλα Ντακοβάνου επανέρχεται στα μουσικά δρώμενα, μετά το έργο της Lamenta, from Epirus Traditions to World Jazz που διακρίθηκε στα world music charts. Μάλιστα, απέσπασε σημαντικές διεθνείς κριτικές και ταξίδεψε μέχρι το Φεστιβάλ της Αβινιόν στη Γαλλία. Αυτή τη φορά, η δημιουργός φέρνει μαζί της σύγχρονες εξερευνήσεις πάνω στις φωνητικές παραδόσεις της Κρήτης.
Το Rizituals ξεκινά με αυθεντικές ριζίτικες μελωδίες, οι οποίες ανήκουν στην πιο παλιά φωνητική παράδοση της Κρήτης και τραγουδιούνται παραδοσιακά γύρω από τις ρίζες των Λευκών Ορέων μόνο από άντρες. Στο έργο, οι αρχετυπικές αυτές μελωδίες αναδεικνύονται από τις φωνές τριών γυναικών που τραγουδούν μεταξύ άλλων σε πολυφωνία, ενσωματώνοντας βυζαντινά και μεσαιωνικά στοιχεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω