Δήμαρχοι κατά απόφασης Φαραγγιού Σαμαριάς

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 10 δευτ.]

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), αποφάσισε οι επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, να αναλαμβάνουν πλήρως και ατομικά την ευθύνη για τους ενδεχόμενους κινδύνους κατά την είσοδο, διέλευση, παραμονή και έξοδο τους. Αυτό θα πραγματοποιείται δηλώνοντας, υπογράφοντας και προσκομίζοντας υποχρεωτικά στις εισόδους του φαραγγιού, σχετική υπεύθυνη δήλωση που είναι διαθέσιμη στο site έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων και που θα αποσταλεί και στα γραφεία παροχής υπηρεσιών τουρισμού.
            Στην απόφαση αυτή του ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλώνουν την αντίθεσή τους οι Δήμαρχοι Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης και ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, με Επιστολές τους προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  κ. Βασίλη Κικίλια, τονίζοντας ότι απαξιώνεται ένας Διεθνής Τουριστικός Προορισμός.
            Αναλυτικά οι Επιστολές:
• Επιστολή Δημάρχου Σφακίων
«ΘΕΜΑ: «Απόφαση ΟΦΥΠΕΚΑ για την είσοδο στο φαράγγι της Σαμαριάς με υπεύθυνη δήλωση»Αφορμή της παρούσας επιστολής αποτελεί η απόφαση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να ζητάει την συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης από κάθε επισκέπτη προκειμένου να διασχίσει το Φαράγγι της Σαμαριάς. Η απόφαση αυτή θα ισχύσει από αύριο, Τρίτη 22/08.Ο Δήμος Σφακϊων τοποθετείται κατά της απόφασης αυτής, η οποία όπως είναι αναμενόμενο θα προκαλέσει ραγδαία πτώση στον αριθμό των επισκεπτών και στα έσοδα του Φαραγγιού.
Το Φαράγγι της Σαμαριάς, ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ελλάδας, το οποίο διασχίζεται καθημερινά από χιλιάδες περιπατητές, αποτελεί ένας από τους βασικότερους πόρους του Δήμου μας και τον μοναδικό πόρο εισόδων για τους κατοίκους της Αγίας Ρούμελης. Η απόφαση αυτή, να υποχρεώνουν τους επισκέπτες του Φαραγγιού να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση, όπου θα αναλαμβάνουν πλήρως και ατομικά την ευθύνη κατά την είσοδο, διέλευση, παραμονή και έξοδο τους από τον Εθνικό Δρυμό, θα προκαλέσει τον φόβο στους επισκέπτες και θα τους αποτρέψουν από το να το επισκεφθούν.
Επιπλέον, σημαντικό είναι να σας υπενθυμίσουμε ότι από την Κυριακή 13 Αυγούστου, όπου πραγματοποιήθηκε ο σεισμός των 4,9 ρίχτερ στην Σούγια, το Φαράγγι της Σαμαριάς έχει παραμείνει κλειστό προκαλώντας ήδη μεγάλη οικονομική καταστροφή στους κατοίκους της Αγίας Ρούμελης. Η αποποίηση ευθυνών από τη μεριά της πολιτείας μας απογοητεύει, μιας και το χωριό της Αγίας Ρούμελης και ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς βάλλονται το τελευταίο διάστημα σε βαθμό που μας προβληματίζει για το ποιόν εξυπηρετεί αυτή η πολιτική.
Τέλος, το Φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο παραμένει ανοικτό στο κοινό από το 1964, διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την προστασία και την ασφάλεια των διερχομένων.
Παρακαλούμε λαμβάνοντας υπόψη σας το αποκομμένο της περιοχής, το ιδιαίτερο κάλλος και την οικονομική προσφορά του Φαραγγιού, αλλά και της Αγίας Ρούμελης στα ταμεία του κράτους, καθώς και τα ανωτέρω να μην επιτρέψετε να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση αυτή.»
• Επιστολή Δημάρχου Πλατανιά  
Θέμα: «Έγγραφο του Δημάρχου Πλατανιά, σχετικά με την απόφαση Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για την είσοδο στο Φαράγγι  της Σαμαριάς με υπεύθυνη δήλωση» 
«… Κύριε Υπουργέ, με αφορμή την ξαφνική απόφαση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., για την συμπλήρωση Υπεύθυνης Δήλωσης από κάθε επισκέπτη από αύριο Τρίτη 22 Αυγούστου, σας γνωρίζουμε την κάθετη αντίθεση μας, καθώς το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα Διεθνές αναγνωρισμένο φαράγγι με βραβεύσεις και γνωστό παγκοσμίως.  
Η υποχρέωση που βάζει ο Οργανισμός προς τους επισκέπτες το μόνο που θα «πετύχει» θα είναι η απαξίωση του.
Όπως είναι γνωστό κάθε είδος ορειβατικού τουρισμού ή διάσχιση φαραγγιού εμπεριέχει τον οποιοδήποτε πιθανό παράγοντα κινδύνου.
Άλλωστε στον Εθνικό Δρυμό  Φαραγγιού Σαμαριάς, υπηρετεί  εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο διαχρονικά προσφέρει τις υπηρεσίες του όποτε απαιτηθεί…..»
Τελειώνοντας ο κος Μαλανδράκης, ζητάει την παρέμβαση του Υπουργού για την ανάκληση αυτής της άστοχης απόφασης, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μεσούσης και της τουριστικής περιόδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω