Δημήτρης Μ. Καλαϊτζιδάκης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Director of Operations Grecotel Hotels & Resorts

Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές, φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου (πτυχίο 1977). Συνέχισε τις σπουδές του στο School of Hospitality Management του Florida International University στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, από όπου το 1979 πήρε το πτυχίοo B.Sc. σε International Hotel & Food Service Management (Double Major Degree, with Honors). Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο M.Sc., σε International Hotel & Food Service Management, το 1981.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1982 και ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης, ως Επιστήμονας – Μελετητής, στο Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Πεντάγωνο (1982 – 1984).
Αμέσως μετά, άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία Grecotel, ως Υποδιευθυντής, Food & Beverage Manager, στο Rithymna Beach (1984 – 1988). Τον Νοέμβριο του 1988, σε ηλικία 30 ετών, ανέλαβε το pre-opening και τη Γενική Διεύθυνση (Απρίλιος 1989) του νεόδμητου τότε ξενοδοχείου πολυτελείας Grecotel Creta Palace. Στη θέση αυτή παρέμεινε 22 χρόνια παραλαμβάνοντας πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι: από το 1993 και για 6 συνεχή χρόνια, το Grecotel Creta Palace, διακρίθηκε ως ένα από τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία της TUI παγκοσμίως κερδίζοντας 6 συνεχή ΤUI «Oscar» Τουρισμού, και 3 TUI HOLLY για τα έτη 1999 – 2001. Το Grecotel Creta Palace είναι ένα από 11 μόνο ξενοδοχεία της TUI παγκοσμίως που για 9 συνεχή χρόνια βραβεύτηκε με TUI HOLLY. Επί σειρά ετών (2002 -2010) κέρδιζε το βραβείο «TUI Umwelt Champion» (Πρωταθλητής Περιβάλλοντος). Άλλες περιβαλλοντικές διακρίσεις είναι: Travelife Gold – Sustainability in Tourism, ECO Resort, Γαλάζια Σημαία και Green Key. Το 2008 το Grecotel Creta Palace κέρδισε το βραβείο «15 χρόνια Γαλάζια Σημαία».
Παράλληλα με την Γενική Διεύθυνση των ξενοδοχείων, για 12 συνεχή χρόνια διετέλεσε Διευθυντής Αγορών του Ομίλου, (τροφίμων – ποτών – εξοπλισμού), των 13 μέχρι τότε ξενοδοχείων Grecotel (1984 – 1996).
Το 2012 ανέλαβε τη θέση Director of Operations στην Grecotel Hotels & Resorts με 42 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Κύρια ενασχόλησή του είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη καινοτόμων ξενοδοχειακών προϊόντων και υπηρεσιών, προϊόντων με ταυτότητα, τα ολοκληρωμένα concept, και οι λεπτομερείς Λειτουργικές Οδηγίες που προσδίδουν ισχυρή ταυτότητα και δημιουργούν υπεραξία.
Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης σε όλη την καριέρα του έθεσε ως προσωπικό στοίχημα την ανάδειξη των Κρητικών Προϊόντων και την αποδοχή και αναγνώριση τους τόσο από τους πελάτες όσο και τους συνεργάτες, διεκδικώντας για τα τοπικά προϊόντα την υπεραξία που τους άξιζε.
Θεωρείται αυθεντία στη διασύνδεση του Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα, την χρήση και προβολή των τοπικών προϊόντων και των αυθεντικών εμπειριών και γεύσεων στον τουρισμό.
Η προσπάθεια του έχει αναγνωριστεί και έχει βραβευτεί από τους καθιερωμένους θεσμούς των Tourism και Hospitality Awards, για υποψηφιότητες που υπέβαλε, με 15 βραβεία, εκ των οποίων τα 11 είναι GOLD AWARDS (ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ) για αντίστοιχα projects που σχεδίασε, ανέπτυξε και υλοποίησε στα ξενοδοχεία της Grecotel. Τα 3 GOLD αφορούν GOLD AWARDS για Αριστεία – Καινοτομία στον Επισιτισμό. 
Επί σειρά ετών συντόνιζε το πρόγραμμα επίσκεψης, παραμονής και εκπαιδευτικών προγραμμάτων των μεταπτυχιακών σπουδαστών του Ιταλικού Πανεπιστημίου των Γαστρονομικών Επιστημών (Slow Food) στην Κρήτη. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δράσης τους είχε τίτλο «Πολιτισμός Τροφίμων – Επικοινωνώντας τα Ποιοτικά Προϊόντα».
Έχει εκπροσωπήσει την Grecotel τρεις φορές, σε περιφερειακές συναντήσεις της European Bank of Research and Development (Ε.Β.R.D.)
Είναι εκπρόσωπος και συντονιστής της αμοιβαίας συνεργασίας της Grecotel Hotels & Resorts με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) βάσει υπογεγραμμένου Μνημονίου Συνεργασίας (από Ιούλιο 2022).
Καλεσμένος Καθηγητής (Visiting Professor) στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ προσκεκλημένος της Προέδρου του Τμήματος. Είναι Μέντορας σε θέματα Τουρισμού και Ξενοδοχειακού Management στο Πρόγραμμα Εργασιακής Καθοδήγησης, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ (από 21/04/21). Είναι μέλος της Ομάδας Συνεργασίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού ΕΛΜΕΠΑ (για την διασύνδεση της Τουριστικής Εκπαίδευσης με την Τουριστική Βιομηχανία (από 20/03/21).
Είναι Διευθύνων Σύμβουλος (από το 2020), εκπρόσωπος της Grecotel, στην πρωτοβουλία βιώσιμης ανάπτυξης «We do Local», (Πράττουμε Τοπικά).
Ο Δημήτρης Μ. Καλαϊτζιδάκης έχει οργανώσει και επιμεληθεί σημαντικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας με προσκεκλημένους προσωπικότητες διεθνούς κύρους: αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ηγέτες της πολιτικής, θρησκευτικής (ορθόδοξης και καθολικής) κοινότητας κλπ.
Χαρακτηριστικά είναι: Το επίσημο γεύμα της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που παρέθεσε το 1996 η Grecotel προς τιμήν της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, κ.κ. Hillary Clinton, στην Αρχαία Ολυμπία (Μάρτιος 1996) και γεύματα σε Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής.
Το γεύμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.κ. Ζακ Σαντέρ (Απρίλιος 1998), το επίσημο γεύμα των Αρχηγών Επιτελείων Στρατού ΝΑΤΟ (1999) καθώς και το επίσημο γεύμα των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας (2014).
Πρόσφατα, συντόνισε την δημιουργία και λειτουργία του Hellenic Center of Excellence for Health and Wellness, με έδρα το Ρέθυμνο, αποτέλεσμα συνεργασίας του Dr. Stefanos Kales, Καθηγητή, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, με τη Grecotel. Στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος, οργάνωσε την επίσκεψη εργασίας καθηγητών του Πανεπιστημίου Ηarvard και άλλων διεθνούς κύρους καθηγητών Πανεπιστημίων της Ελλάδος και του εξωτερικού καθώς και επιχειρηματιών και προσωπικοτήτων, στην Κρήτη, τον Μάιο του 2022. Τώρα προετοιμάζει το 1o διεθνές συνέδριο του Κέντρου Αριστείας με θέμα: «Κρητικός Τρόπος Ζωής, Παρελθόν και Μέλλον» που θα γίνει στο Ρέθυμνο, 7 -11 Νοεμβρίου του 2022. 
Άρθρα του για τον τουρισμό (42) έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο, εφημερίδες, περιοδικά καθώς και σε ηλεκτρονικά μέσα. Προσκεκλημένος ομιλητής σε 72 ημερίδες, συνέδρια, εθνικά και διεθνή, πάνελ, στρογγυλά τραπέζια, έρευνες καθώς και επαγγελματικές εκθέσεις. Έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και σε promotional βίντεο της Grecotel, του Δήμου Ρεθύμνης, Περιφέρεια Κρήτης, Conde Nast – Bon Appetit, Trivago, Culinary Institute of America.
Άλλες δραστηριότητες:
Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ Α.Ε, του πολυτελούς Lifestyle Grecotel Lux me, White Palace (από το 2021).
Εισηγητής σε θέματα Τουρισμού και Ανάπτυξης τους Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, του Δήμου Αγίου Βασιλείου, του νομού Ρεθύμνης (από Φεβρουάριο 2022).
Ενεργό μέλος της Ομάδας Τουρισμού Κρήτης (από τις 20/02/2021).
Πρόεδρος του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας» (από Δεκέμβριο 2021). Ιδρυτικό Μέλος της Aegean Foundation of Anthropology (AFA), με έδρα τη Νέα Υόρκη (από το 2019). Μέλος του Πανεπιστημίου των Ορέων (από  το 2007).
Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης (1994 – 1999).
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων Τουρισμού (Οκτώβριο 1989).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω