Διαρκής τουριστική ανάκαμψη

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά]

Ο διεθνής τουρισμός καταγράφει ανάκαμψη, σχεδόν στο 90% των επιπέδων πριν την πανδημία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Μάλιστα υπολογίζεται ότι 975 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023, σημειώνοντας αύξηση 38% σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2022.
            Ειδικότερα το νεότερο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO δείχνει επίσης:
• Οι παγκόσμιοι προορισμοί υποδέχτηκαν 22% περισσότερους διεθνείς τουρίστες το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αντανακλώντας μια ισχυρή καλοκαιρινή περίοδο στο Βόρειο Ημισφαίριο.
• Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών έφτασαν το 91% το τρίτο τρίμηνο, των προ COVID-19 επιπέδων, φτάνοντας το 92% τον Ιούλιο, τον καλύτερο μήνα μέχρι στιγμής από την έναρξη της πανδημίας.
Συνολικά, ο τουρισμός ανέκαμψε το 87% των προ πανδημίας επιπέδων, τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2023. Αυτό θέτει τον κλάδο σε τροχιά ανάκαμψης σχεδόν 90% μέχρι το τέλος του έτους.
• Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023, περίπου το 93% του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων που κερδήθηκαν από προορισμούς το 2019.
          Αναλυτικότερα η Μέση Ανατολή συνεχίζει να ηγείται της ανάκαμψης ανά περιοχές σε σχετικούς όρους, με αφίξεις 20% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η Μέση Ανατολή παραμένει η μόνη παγκόσμια περιοχή που ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 αυτή την περίοδο. Τα μέτρα διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων, η ανάπτυξη νέων προορισμών, οι επενδύσεις σε νέα έργα που σχετίζονται με τον τουρισμό και η φιλοξενία μεγάλων εκδηλώσεων, συμβάλλουν στη στήριξη αυτής της αξιοσημείωτης απόδοσης.
          Η Ευρώπη, η μεγαλύτερη περιοχή προορισμού στον κόσμο, υποδέχθηκε 550 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες κατά την περίοδο αυτή, το 56% του παγκόσμιου συνόλου. Αυτό αντιπροσωπεύει το 94% των προ COVID-19  επιπέδων. Η ανάκαμψη υποστηρίχθηκε από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση καθώς και από την ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
          Η Αφρική ανέκαμψε το 92% των επισκεπτών πριν από την πανδημία αυτό το εννιάμηνο και οι αφίξεις στην Αμερική έφτασαν το 88% των αριθμών του 2019 αυτήν την περίοδο, καθώς η περιοχή επωφελήθηκε από την ισχυρή ζήτηση των ΗΠΑ, ιδίως σε προορισμούς της Καραϊβικής.
          Η Ασία και ο Ειρηνικός έφτασαν το 62% των προ πανδημίας επιπέδων αυτή την περίοδο λόγω του βραδύτερου ανοίγματος στα διεθνή ταξίδια. Ωστόσο, οι επιδόσεις μεταξύ των υποπεριφερειών είναι μικτές, με τη Νότια Ασία να ανακτά το 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία, αλλά τη Βορειοανατολική Ασία μόνο περίπου το 50%.
          Σημειώνεται ότι ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια αναφέρθηκε από πολλές μεγάλες αγορές προέλευσης αυτήν την περίοδο, με πολλές να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019. Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν 13% και 11% περισσότερο αντίστοιχα σε εξερχόμενα ταξίδια σε σχέση με τους ίδιους εννέα μήνες του 2019, ενώ η Ιταλία ξόδεψε 16% περισσότερο μέχρι τον Αύγουστο.
          Η διαρκής ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται επίσης στις επιδόσεις των δεικτών του κλάδου. Με βάση τα δεδομένα της IATA (Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών) και του STR, το UNWTO Tourism Recovery Tracker περιγράφει μια ισχυρή ανάκαμψη στον αριθμό των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και στα επίπεδα πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων.
          Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακάμψει πλήρως στα προ πνδημίας επίπεδα το 2024, παρά τις οικονομικές προκλήσεις όπως ο υψηλός πληθωρισμός και η ασθενέστερη παγκόσμια παραγωγή, καθώς και σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω