Διασύνδεση έρευνας πρωτογενή τομέα

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 7 δευτ.]

Η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας δημιουργούν ολοκληρωμένη ανάπτυξη και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), Λευτέρης Αυγενάκης, στην διάρκεια της επίσκεψής του στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ). Σκοπός η ενίσχυση της έρευνας σε ζητήματα που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί η κλιματική κρίση. Το ΜΑΙΧ ένα από τα τέσσερα Μεσογειακά Αγρονομικά Ινστιτούτα του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (CIHEAM), το οποίο εστιάζει στο τρίπτυχο: Μεσογειακή γεωργία, τρόφιμα και αγροτική ανάπτυξη.
            Σε δηλώσεις του ο Λευτέρης Αυγενάκης, εξήρε το έργο του κ. Μπαουράκη, των στελεχών και των εργαζομένων και ανέφερε: «Νιώθω υπερήφανος ως Κρητικός και ως ΥπΑΑΤ που πλέον θα συνεργαστούμε και θεσμικά μαζί. Οι καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε αυτό το χώρο θέλουμε να εφαρμοστούν και σε άλλες δομές που λειτουργούν ή που θέλουμε να λειτουργήσουμε. Ήδη χθες είχαμε σύσκεψη για την Γεωργική Σχολή Μεσσαράς και θα είναι χαρά μας να συνδυάσουμε πράγματα -έχουμε κάνει ήδη μια πρώτη συζήτηση με το ΜΑΙΧ- και να λειτουργήσουμε έτσι ώστε η Κρήτη να πάει πιο ψηλά σε θέματα πρωτογενούς τομέα και η σύμπραξη αυτή να λειτουργήσει ως φάρος για την υπόλοιπη Ελλάδα».
            Ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ Δρ. Γιώργος Μπαουράκης δήλωσε: «Ευχαριστούμε τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη για την μεγάλη τιμή που έκανε να επισκεφθεί το ΜΑΙΧ. Είμαστε σίγουροι ότι ο αγροτικός τομέας, ο πρωτογενής τομέας θα γνωρίσει νέες δυναμικές με την παρουσία του, γιατί είναι εργασιομανής, είναι ενεργός, είναι αποτελεσματικός, είναι και Κρητικός, οπότε θα δώσει νέα ώθηση στην Κρήτη, ουσιαστικά στον πρωτογενή τομέα. Ένας τομέας ο οποίος πριν 30 χρόνια είχε συνεισφορά 35% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Κρήτης και σήμερα βρίσκεται κάτω από το 5%. Αυτό που μας ζήτησε είναι να σηκώσουμε ακόμα περισσότερο τα μανίκια σαν ΜΑΙΧ και να βοηθήσουμε τόσο στο θέμα του μελιού Παγκρήτια και Πανελλαδικά, όσο και στην διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, το οποίο κάνουμε με το Παρατηρητήριο Τουρισμού στην Δυτική Κρήτη και απάιτησε να προχωρήσουμε στην ολότητα της Κρήτης. »
            Επίσης ο Υπουργός έκανε μετά από σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων των Χανίων και του Ρεθύμνου τονίζοντας ότι προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι:
• Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή.
• Η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με διαφάνεια και δικαιοσύνη, μιας και ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο.
• Η εφαρμογή της πολιτικής νερού, για σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας.      Τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ ο Διευθυντής του Δρ. Γιώργος Μπαουράκης, σημειώνοντας ότι στο Μ.Α.Ι.Χ. λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα πέντε ειδικοτήτων και γίνεται ερευνητικό έργο σε φαρμακευτικά και προστατευόμενα φυτά, ενώ λειτουργούν εργαστήρια μελιού, ελαιουργίας και εδαφολογικών μελετών. Την παρούσα περίοδο στο Μ.Α.Ι.Χ. φοιτούν 150 άτομα από τα 13 κράτη μέλη του CIHEAM. Οι απόφοιτοι του Μ.Α.Ι.Χ. δραστηριοποιούνται ως καθηγητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο συνεδριακό χώρο του Ινστιτούτου φιλοξενούνται συνέδρια πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, όπως το ΜΙΤ. Το Μ.Α.Ι.Χ. μέσω των ερευνών που διεξάγει, προάγει τη μεσογειακή γεωργία. Παράλληλα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των 13 μελών που συναποτελούν το CIHEAM.
            Ο Υπουργός επισκέφθηκε το ΜΑΙΧ συνοδευόμενος από τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο και τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Αυγουλά κι εκπρόσωπο της Ελλάδας στο CIHEAM, επισκέφθηκε το ΜΑΙΧ. Τον υποδέχθηκαν οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω