Εκτίμηση κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 45 δευτ.]

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), εκτίμησε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2023 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.
          Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 103,10 έως 140,76 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 10,8% έως 11,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2022. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.  Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους Πίνακες (1 & 2) είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς (βλ. μεθοδολογικό σημείωμα).  
          Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι».  Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται, όπως κάθε χρόνο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι». 
Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2023 και 2022

 Κόστος (€)/ μονάδα  2023ΠοσότηταΣυνολικό κόστος (€) 2023Συνολικό κόστος (€) 2022Μεταβολή 2023/2022 (%)
Αρνί11,055 κιλά55,25       ή 28,60       ή 47,35       ή      30,5044,95         ή 24,50          ή 39,10        ή        26,0522,9%
Γαλοπούλα (κατεψυγμένη)5,725 κιλά16,7%
Γαλοπούλα (νωπή)9,47  5 κιλά21,1%
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο)6,105 κιλά14,6%
Πατάτες1,133 κιλά3,392,7921,5%
Ντομάτες1,852 κιλά3,703,2015,6%
Μαρούλι0,754 τεμ.3,002,5617,2%
Μήλα1,602 κιλά3,202,3636,6%
Πορτοκάλια1,002 κιλά2,001,924,2%
Φέτα (σε άλμη)9,931 κιλό9,9311,45-13,3%
Ελαιόλαδο8,991 λίτρο8,995,5562,0%
Αναψυκτικά  (1,5 lt)1,312 φιάλες2,622,3412,0%
Μπύρες (500 ml)1,855 φιάλες9,258,805,1%
Οίνος (500 ml)1,894 φιάλες7,566,2421,2%
Κουραμπιέδες (τυποποιημένοι)11,111 κιλό11,11 ή 16,1010,61 ή          18,004,7%
Κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου)16,101 κιλό-10,6%
Μελομακάρονα (τυποποιημένα)9,751 κιλό9,75 ή 15,7710,23 ή        16,91-4,7%
Μελομακάρονα  (ζαχαροπλαστείου)15,771 κιλό-6,7%
Συνολικό κόστος  103,10 € έως 140,76€      92,55 € έως 127,07Από 10,8% έως 11,4% 

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών προϊόντων χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, 2023

ΕίδηΒαρβάκειος Αγορά  (από – έως)Super-Markets (από – έως)Ειδικευμένα καταστήματα (από-έως)
Αρνί6,99 – 10,999,89-11,9010,00 – 16,50
Γαλοπούλα (κατεψυγμένη)     4,89 – 6,295,00 – 9,60
Γαλοπούλα (νωπή)10,99 – 11,997,69 – 7,698,90 – 15,20
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο)4,99 – 6,994,69 – 7,606,39 – 14,80
Πατάτες0,99 – 1,490,89 – 2,420,90 – 2,19
Ντομάτες1,40 – 1,991,12 – 3,581,79 – 3,99
Μαρούλι0,79 – 0,890,68 – 1,690,63 – 2,00
Μήλα0,99 – 1,491,10 – 3,581,55 – 3,88
Πορτοκάλια0,79 – 1,500,98  – 1,980,89 – 2,96
Κουραμπιέδες (τυποποιημένοι)9,55 – 36,0011,00 – 22,00
Κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου)14,40 – 26,00
Μελομακάρονα (τυποποιημένα)7,28 – 32,7311,00 – 21,00
Μελομακάρονα  (ζαχαροπλαστείου)11,00 – 27,00
Φέτα (σε άλμη)9,70 – 13,68,98 – 19,95  6,49 – 25,00
Ελαιόλαδο9,23 – 29,906,75 – 19,90
Αναψυκτικά  (1,5 lt)0,66 – 2,041,15 – 3,00
Μπύρες (1 lt)1,60 – 15,062,60 – 9,60
Οίνος (500 ml)0,85 – 20,703,00 – 14,70

Μεθοδολογικό Σημείωμα   
Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 18-19 Δεκεμβρίου 2023, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης των προϊόντων του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης για τη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται ότι: α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο, β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών), γ) Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι (και μη) μέσοι όροι, δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάσει ένα είδος κρέατος ενώ στα είδη ζαχαροπλαστικής εκτιμήθηκε βάσει των τυποποιημένων ή των μη τυποποιημένων γλυκισμάτων και ε) Κατά την εκτίμηση εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές.          Μετά την εορταστική περίοδο το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω