Ελληνικές Έδρες Ευρωπαϊκής Έρευνας

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά]

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) φιλοξενεί την εναρκτήρια ημερίδα των επτά νέων Ελληνικών Εδρών του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA Chairs), οι οποίες συντονίζονται από Ελληνικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο, στο Αμφιθέατρο Γ. Λιάνης.
          Η σύσταση των Εδρών Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA Chairs) αφορά τη μετακίνηση διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από το εξωτερικό σε Ελληνικά Ιδρύματα με στόχο την οργάνωση νέων ερευνητικών ομάδων σε επιστημονικά πεδία αιχμής και την επίτευξη ερευνητικής αριστείας. Βασικός σκοπός είναι η προσέλκυση και διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ποιότητας υπό την επίβλεψη του κάτοχου της έδρας (ERA Chair holder), ο οποίος θα κατευθύνει επίσης την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών μέσα σε ένα βιώσιμο πλαίσιο.
          Η εκδήλωση θα αποτελέσει μία εξαιρετική ευκαιρία για την παρουσίαση τόσο των φιλόδοξων ερευνητικών στόχων των επτά Εδρών όσο και των δράσεων που οι κάτοχοι των Εδρών προτίθενται να αναλάβουν από κοινού με τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και σε συνεργασία με την πολιτική και περιφερειακή ηγεσία, σε δομικά θέματα πολιτικής της ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτομίας στον ελληνικό χώρο.
          Στην εκδήλωση θα απευθύνουν σύντομες δηλώσεις ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
          Η χώρα μας υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής στην πρόσφατη προκήρυξη του προγράμματος με αποτέλεσμα την ίδρυση επτά Εδρών σε πέντε Ιδρύματα, συγκεκριμένα στο ΙΤΕ (τρεις έδρες), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (μία έδρα), το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ” (μία έδρα), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (μία έδρα) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (μία έδρα). Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσουν Κέντρα Αριστείας σε επιστημονικές περιοχές αιχμής όπως η υπολογιστική αστροφυσική, η υπολογιστική βιοποικιλότητα, η ανάπτυξη μικροβιακών βιοεντομοκτόνων, η μοριακή βιοφυσική και δομική βιολογία, η κρυογονική ηλεκτρονική μικροσκοπία, η βιομοριακή μηχανική και συνθετική βιολογία και οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας:
Η γλώσσα της συνάντησης είναι η αγγλική
Διαδικτυακή μετάδοση: https://diavlos.grnet.gr/event/e427111:30 – 13:30 Morning sessionWelcome notes (N.Tavernarakis, President of FORTH; Plexousakis, FORTH-ICS Director; I. Vontas, FORTH-IMBB Director)Brief Statements by Vice-Minister M. Senetakis, General Secretaries A. Kyriazis and O. Zorras, Region of Crete Governor S. Arnaoutakis
“Increasing the research and innovation potential by investing in integrated structural cell biology at Patras University”
ESPERANCE, Anastassis Perrakis, ERA Chair, University of Patras“Microbial biopesticides to control disease vectors and agricultural pests”MicroBioPest, John Vontas, ERA Chair coordinator, FORTH-IMBB
“Artificial Intelligence for humanities and social sciences”
TALOS, Christophe Roche, ERA Chair, University of Crete, and Melina Tamiolaki, coordinator
15:00 – 17:00 Afternoon session
“Necessary reforms in the greek academic system” Comp-Biodiv-GR
Alexandros Stamatakis, ERA Chair, FORTH-ICS
“Boosting bio-innovation by enhancing excellence in the biosciences and promoting bio-entrepreneurship”
Boost4Bio, Georgios Skretas, ERA Chair, Biomedical Sciences Research Center “Alexander Fleming”
“Mapping and analysing the mysterious dark matter mass of the universe”
TITAN, Jean-Luc Starck, ERA Chair, FORTH-ICS
”Hot4cryo: Bringing the resolution revolution of cryo-EM to Greece and Southeast Europe”
Hot4Cryo, Panagiotis Kastritis, ERA Chair, Institute of Chemical Biology, National Research Foundation

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω