Ελληνικό μουσικό τριήμερο στο Παρίσι

Αφιέρωμα ελληνικής μουσικής διοργανώνεται στην Φιλαρμονική του Παρισιού από 10 έως 12 Δεκεμβρίου 2021. Ήχοι με ηπειρώτικη και κρητική παραδοσιακή μουσική αλλά και μουσική Ελλήνων της διασποράς, με τρεις συναυλίες με κορυφαίους «πρεσβευτές» της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ο θρύλος του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς και ο δεξιοτέχνης του λαούτου Βασίλης Κώστας, σε έναν εντυπωσιακό μουσικό διάλογο.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η κρητική μουσική παράδοση, με το Κρητικό Κουαρτέτο του Στέλιου Πετράκη στη λύρα, τον Πέτρο Παπαγεωργίου στα κρουστά, τον Θανάση Βόλλα στο λαούτο και τον Κώστα Τζήμα στο τραγούδι.
Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου την «Εξορία» (Exil) με αντιπροσωπευτική ελληνική παραδοσιακή μουσική. Θα ερμηνεύσουν επίσης ρεμπέτικα της ξενιτιάς και της μετανάστευσης, ενώ η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τη Μαρία Φαραντούρη στο Άσμα Ασμάτων του Μίκη Θεοδωράκη, από το Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλη. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία του γαλλικού κουαρτέτου Quatuor Béla σε έργα Ιάνη Ξενάκη, Γιώργου Απέργη και της νέας συνθέτριας Γεωργίας Κουμαρά.
Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, η τέχνη της βυζαντινής ψαλμωδίας, συμμετέχοντας στον ψαλμό Κύριε Ελέησον υπό τον Δημήτριο Κ. Μπαλαγεώργο. Το μεσημέρι, στο πλαίσιο των «Αντιστασιακών φωνών» οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν ποίηση του Παλαμά και του Σολωμού από τη μουσικό και ερμηνεύτρια, μόνιμη κάτοικο Παρισιού, Κατερίνα Φωτεινάκη. Το βράδυ, η ορχήστρα Pasdeloup, η αρχαιότερη του Παρισιού, υπό την διεύθυνση της Ελένης Παπακυριακού και της Μόνικα Βολίνσκα, θα ερμηνεύσει έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου εμπνευσμένα από την «μυθική Ελλάδα» όπως είναι και ο τίτλος της βραδιάς στην Φιλαρμονική του Παρισιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω