Ροή Ειδήσεων

Ελληνογαλλικές κινηματογραφικές συμπαραγωγές

Υπογράφηκε στις Κάννες η νέα Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές η οποία αντικαθιστά εκείνη του 1973. Από ελληνικής πλευράς, τη Συμφωνία υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
            Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, με τη Συμφωνία ορίζεται:
• Το ελάχιστο ποσοστό συνεισφοράς από τους συμβαλλόμενους συμπαραγωγούς κατεβαίνει στο 10% και το μέγιστο ανεβαίνει στο 90%, γεγονός που διευκολύνει τη συμμετοχή Ελλήνων παραγωγών σε ελληνογαλλικές συμπαραγωγές.
• Ενισχύεται η εξωστρέφεια των Ελλήνων παραγωγών και καλλιτεχνικών συντελεστών καθώς διευκολύνεται η συνεργασία τους με τη γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης.
• Παρέχεται «γαλλική ιθαγένεια» στις ταινίες των συμβαλλόμενων Ελλήνων παραγωγών, διευρύνοντας έτσι την κινηματογραφική αγορά διανομής και εκμετάλλευσής τους.
          Στην τελετή της υπογραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) στο Φεστιβάλ των Καννών, παρόντες ήταν από ελληνικής πλευράς μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Μάρκος Χολέβας, η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), Ρία Θανούλη, η Διευθύντρια του ΕΚΚ, Αθηνά Καρτάλου, η Γενική Διευθύντρια και ο Διευθυντής του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστης Ανδρεαδάκης, και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.
          Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική παρουσία στο 75ο Φεστιβάλ των Καννών είναι ιδιαίτερα δυναμική, ενώ ήδη η ταινία μικρού μήκους της Εύης Καλογηροπούλου, Στον Θρόνο του Ξέρξη, απέσπασε το βραβείο του Canal+ στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω