Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τυροκόμων Χανίων Σπύρο Μπαλαντίνο είχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης παρουσία και του πρόεδρου του Cluster Κρητικού Τυριού κύριου Θ. Φορτετσανάκη και των μελών του Cluster κκ Δ. Παπαδάκη και Α.Στεφανάκη. Στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυροκομικές επιχειρήσεις και συνολικά η κτηνοτροφία σε ολόκληρη την Κρήτη και να βρεθούν κοινές και εφαρμόσιμες λύσεις.
Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε η ανάγκη συνένωσης δυνάμεων, για να αποκτήσει ο κλάδος μια δυνατή φωνή σε Παγκρήτιο επίπεδο. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να γίνει κάλεσμα σε όλες τις επιχείρησης της Ένωσης Τυροκόμων Χανίων αλλά και στους υπόλοιπους νομούς να συμμετάσχουν Cluster Κρητικού Τυριού στο προσεχές διάστημα.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κος Μανώλης Αλιφιεράκης, δήλωσε: «Οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές στον αγροδιατροφικό τομέα και περισσότερο στο γάλα και το τυρί. Ειδικά σε εμάς εδώ στην Κρήτη με τις ιδιαιτερότητες που έχουμε λόγω μεταφορικού κόστους, κλειστή αγορά κ.α. ακόμα και μικρές διακυμάνσεις γίνονται πιο αισθητές. Για να επιβιώσει ο κλάδος πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη, αφορά την πρωτογενή παραγωγή, και τις ανάγκες μας σε γάλα, όπου θα πρέπει να πρέπει να αναληφθούν μέτρα αφενός το κρητικό γάλα να παραμένει στο νησί και να τυροκομείται από τις τοπικές επιχειρήσεις, και αφετέρου άλλα μέτρα που θα ανακουφίσουν την κτηνοτροφία και θα αποφέρουν γρήγορα απτά αποτελέσματα. Μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν επάρκεια γάλακτος, για τα επόμενα 10 και 20 χρόνια. Η δεύτερη κατεύθυνση έχει να κάνει με την Κρητική τυροκομία. Εκεί, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στήριξης ώστε να εξισωθεί ο ανταγωνισμός που πολλές φορές είναι άνισος και, ενίοτε, αθέμιτος, αλλά και να βρεθούν νέες επιχειρηματικές διέξοδοι όπως λχ να προστεθεί και η Κρήτη στις περιοχές που μπορούν να παράγουν ΦΕΤΑ ΠΟΠ.»




