Ροή Ειδήσεων

Επιβράδυνση τουριστικής οικονομίας

Ο διεθνής τουρισμός συνέχισε την ανάκαμψή του τον Ιανουάριο του 2022, με πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με το αδύναμο ξεκίνημα του 2021. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία προσθέτει πίεση στις υπάρχουσες οικονομικές αβεβαιότητες, σε συνδυασμό με πολλούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid που εξακολουθούν να ισχύουν. Η συνολική εμπιστοσύνη θα μπορούσε να επηρεαστεί και να παρεμποδίσει την ανάκαμψη του τουρισμού, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (World Tourism Organization – UNWTO).
          Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι παγκόσμιες διεθνείς αφίξεις τουριστών υπερδιπλασιάστηκαν (+130%) τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με το 2021 – τα 18 εκατομμύρια περισσότεροι επισκέπτες που καταγράφηκαν παγκοσμίως τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους ισοδυναμούν με τη συνολική αύξηση για ολόκληρο το 2021.
          Ενώ αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη θετική τάση που είχε ήδη σημειωθεί πέρυσι, ο ρυθμός ανάκαμψης τον Ιανουάριο επηρεάστηκε από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron και την εκ νέου εισαγωγή ταξιδιωτικών περιορισμών σε αρκετούς προορισμούς. Μετά την πτώση κατά 71% του 2021, οι διεθνείς αφίξεις τον Ιανουάριο του 2022 παρέμειναν κατά 67% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
          Ειδικότερα η Ευρώπη και η Αμερική έχουν τις πιο δυνατές επιδόσεις ενώ όλες οι περιφέρειες σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη τον Ιανουάριο του 2022 , αν και από τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στις αρχές του 2021. Η Ευρώπη (+199%) και η Αμερική (+97%) συνέχισαν να παρουσιάζουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα, με τις διεθνείς αφίξεις να παραμένουν περίπου στο μισό πριν από το επίπεδα πανδημίας (-53% και -52%, αντίστοιχα).
          Η Μέση Ανατολή (+89%) και η Αφρική (+51%) παρουσίασαν επίσης ανάπτυξη τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με το 2021, αλλά αυτές οι περιοχές σημείωσαν πτώση 63% και 69% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2019. Ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός κατέγραψαν 44% Αύξηση από έτος σε έτος, αρκετοί προορισμοί παρέμειναν κλειστοί για μη βασικά ταξίδια με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μείωση στις διεθνείς αφίξεις το 2019 (-93%).
          Αναλυτικότερα, τα καλύτερα αποτελέσματα κατέγραψε η Δυτική Ευρώπη, σημειώνοντας τέσσερις φορές περισσότερες αφίξεις τον Ιανουάριο του 2022 από ό,τι το 2021, αλλά 58% λιγότερες από το 2019. Επιπλέον, η Καραϊβική (-38%) και η Νότια και Μεσόγειος Ευρώπη (-41%) ) παρουσίασαν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης προς τα επίπεδα του 2019. Πράγματι, αρκετά νησιά στην Καραϊβική και την Ασία και τον Ειρηνικό, μαζί με μερικούς μικρούς ευρωπαϊκούς και κεντροαμερικανικούς προορισμούς κατέγραψαν τα καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με το 2019: Σεϋχέλλες (-27%), Βουλγαρία και Κουρασάο (και τα δύο -20%), Ελ Σαλβαδόρ ( -19%), Σερβία και Μαλδίβες (και οι δύο -13%), Δομινικανή Δημοκρατία (-11%), Αλβανία (-7%) και Ανδόρα (-3%). Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (+2%) ξεπέρασε ακόμη και τα προ πανδημίας επίπεδα. Μεταξύ των κύριων προορισμών, η Τουρκία και το Μεξικό σημείωσαν πτώση 16% και 24% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2019.
          Μετά την άνευ προηγουμένου πτώση του 2020 και του 2021, ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει τη σταδιακή ανάκαμψη το 2022. Από τις 24 Μαρτίου, σε 12 προορισμούς δεν ίσχυαν περιορισμοί σχετικά με τον COVID-19 και ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών χαλάρωσε ή αίρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, γεγονός που συμβάλλει στην απελευθέρωση της περιορισμένης ζήτησης.
          Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει νέες προκλήσεις στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και κινδυνεύει να παρεμποδίσει την επιστροφή της εμπιστοσύνης στα παγκόσμια ταξίδια. Οι αγορές προέλευσης των ΗΠΑ και της Ασίας, οι οποίες έχουν αρχίσει να ανοίγουν, θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα όσον αφορά τα ταξίδια στην Ευρώπη, καθώς αυτές οι αγορές είναι ιστορικά πιο αποτρεπτικές για τον κίνδυνο.
          Το κλείσιμο του ουκρανικού και του ρωσικού εναέριου χώρου, καθώς και η απαγόρευση των ρωσικών αερομεταφορέων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζει τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια. Προκαλεί επίσης παρακάμψεις στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μεταξύ Ευρώπης και Ανατολικής Ασίας, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερες πτήσεις και υψηλότερο κόστος. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν συνολικά το 3% των παγκόσμιων δαπανών για τον διεθνή τουρισμό το 2020 και τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να χαθούν εάν η σύγκρουση παραταθεί. Η σημασία και των δύο αγορών είναι σημαντική για τις γειτονικές χώρες, αλλά και για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς για τον ήλιο και τη θάλασσα. Η ρωσική αγορά κέρδισε επίσης σημαντικό βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας για προορισμούς μεγάλων αποστάσεων όπως οι Μαλδίβες, οι Σεϋχέλλες ή η Σρι Λάνκα.
          Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος, οι αναζητήσεις αεροπορικών ταξιδιών και οι κρατήσεις σε διάφορα κανάλια παρουσίασαν επιβράδυνση την εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, αλλά άρχισαν να ανακάμπτουν στις αρχές Μαρτίου.
          Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα προσθέσει περαιτέρω πίεση στις ήδη δύσκολες οικονομικές συνθήκες, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και αυξάνοντας την επενδυτική αβεβαιότητα. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο από 1% χαμηλότερη φέτος από ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ ο πληθωρισμός, ήδη υψηλός στην αρχή του έτους, θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 2,5% ακόμη υψηλότερος. Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου (το Brent έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών) και ο αυξανόμενος πληθωρισμός καθιστούν τα καταλύματα και τις υπηρεσίες μεταφορών πιο ακριβά, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στις επιχειρήσεις, την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τις αποταμιεύσεις, σημειώνει ο UNWTO.
          Αυτή η πρόβλεψη είναι σύμφωνη με την ανάλυση για τις πιθανές συνέπειες της σύγκρουσης στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), η οποία επίσης υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022 από 3,6% σε 2,6% και προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι πιο ευάλωτες στην επιβράδυνση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω