Εναλλακτικά καύσιμα πλοίων

Δύο εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, τα βιοκαύσιμα και η αμμωνία, αναλύονται σε μια σειρά νέων εκθέσεων που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). 
          Ως καύσιμο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα χωρίς ουσιαστική τροποποίηση του κινητήρα, τα βιοκαύσιμα μπορούν να προσφέρουν μια άμεση εναλλακτική για τον υπάρχοντα στόλο. Η έκθεση διαπιστώνει ότι πολλοί από τους υφιστάμενους ναυτιλιακούς κανονισμούς μπορούν να μεταφερθούν από τα ορυκτά καύσιμα στα βιοκαύσιμα και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιοι. Ωστόσο, η έρευνα σημειώνει ότι η μελλοντική διαθεσιμότητα βιώσιμων βιοκαυσίμων μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, δεδομένου του μεγέθους της ενδεχόμενης ζήτησης από τον ναυτιλιακό τομέα.
          Με βάση το αυξανόμενο ενδιαφέρον για πλοία με αμμωνία και για έργα παραγωγής πράσινης αμμωνίας, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αμμωνία είναι πιθανό να μεταβεί σε καύσιμο πλοίων που θα μπορούσε να εισέλθει γρήγορα στην αγορά και να προσφέρει μια λύση μηδενικού ή σχεδόν μηδενικού άνθρακα. Ωστόσο, παρά την εκτεταμένη εμπειρία του ναυτιλιακού τομέα στον χειρισμό της αμμωνίας ως φορτίου, επί του παρόντος υπάρχει μικρή συσσωρευμένη γνώση της βιομηχανίας σχετικά με τη χρήση της ως καύσιμο, υποδεικνύοντας την ανάγκη για περαιτέρω κατανόηση των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια και άλλων προκλήσεων που θέτει.
          Επιπλέον, η μελέτη εντόπισε μια σειρά από εμπόδια στην ευρεία εξάπλωση της αμμωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την πράσινη παραγωγή της, καθώς και τεχνολογικά και ρυθμιστικά κενά που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την άμεση εφαρμογή της.
          Σύμφωνα με την European Maritime Transport Environmental Report, που εκδόθηκε από τον EMSA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι θαλάσσιες μεταφορές παράγουν το 13,5% του συνόλου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις μεταφορές στην ΕΕ. Το 2020, πλοία άνω των 5.000 GT που καταπλέουν σε λιμάνια της ΕΕ και του ΕΟΧ εξέπεμψαν 126 εκατομμύρια τόνους CO2, όπως αναφέρεται στη βάση δεδομένων THETIS-MRV του EMSA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω