Ροή Ειδήσεων

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της πανδημίας στην Κρήτη

Του Γιώργου Ατσαλάκη*

Καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι προσπάθειες όλων μας ανταμείβονται με καθαρά πλέον τα σημάδια περιορισμού της πανδημίας. Σε πανελλήνιο επίπεδο, η κορύφωση του επταήμερου κινητού μέσου όρου των κρουσμάτων του τελευταίου κύματος πραγματοποιήθηκε στις 05/04/21 έχοντας εμβολιαστεί το 6,2% του πληθυσμού με τις 2 δόσεις με 3.075  κρούσματα. Την 7/6/21, δηλαδή περίπου 2 μήνες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και έχοντας εμβολιαστεί το 38% του πληθυσμού με μια δόση και το 22% με δύο δόσεις, έχει μειωθεί ο μέσος όρος των 7 ημερών στις παρακάτω παραμέτρους ως εξής:
α) στα κρούσματα, κατά -63% από την κορυφή τους
β) στους διασωληνωμένους κατά -55% από την κορυφή τους
γ) στους θανάτους κατά -65% από την κορυφή τους
Η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών είναι εμφανής πλέον. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα μειώσει κατά πολύ περαιτέρω τα παραπάνω ποσοστά.
Για την Κρήτη είναι πολύ ενθαρρυντική η βελτίωση του αριθμού των κρουσμάτων τόσο σε εβδομαδιαία βάση, όσο και σχέση με το υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που κατέχει η περιφέρεια Κεντρικού Τομέα Αθηνών σε εβδομαδιαία βάση. Βρίσκεται δε περισσότερο κοντά στην περιοχή με τα χαμηλότερα κρούσματα που κατέχει η Κώ. Χρειάζεται όμως ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

Μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών
Περιοχέςμέσος όρος 7 ημερών (1/06/21)μέσος όρος 7 ημερών (8/06/21)Ποσοστό μεταβολής
Χανιά2214-36%
Ρέθυμνο10,296-42%
Ηράκλειο24,1414,29-41%
Λασήθι2,711-63%
Κεντρικός τομέας Αθηνών174123,43-29%
Κως0,434+930%

Πιο συγκεκριμένα, τα Χανιά στο διάστημα των επτά ημερών πριν την 1/6 είχαν 22 κρούσματα ανά ημέρα και μειώθηκαν την 8/6 στα 14, δηλαδή ποσοστό μείωσης 36%. Το Ρέθυμνο στο διάστημα των επτά ημερών πριν την 1/6 είχε 10,29 κρούσματα ανά ημέρα και μειώθηκαν την 8/6 στα 6, δηλαδή ποσοστό μείωσης 42%. Το Ηράκλειο στο διάστημα των επτά ημερών πριν την 1/6 είχε 24,14 κρούσματα ανά ημέρα και μειώθηκαν την 8/6 στα14,29, δηλαδή ποσοστό μείωσης 41%. Στο Λασήθι στο διάστημα των επτά ημερών πριν την 1/6 είχε 2,71 κρούσματα ανά ημέρα και μειώθηκαν την 8/6 στα 61, δηλαδή ποσοστό μείωσης 63%.
Στον πίνακα παρουσιάζεται η βελτίωση στον Κεντρικού Τομέα Αθηνών ο οποίος είχε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα έχοντας στο διάστημα των επτά ημερών πριν την 1/6, 174 κρούσματα ανά ημέρα τα οποία μειώθηκαν την 8/6 στα 123,43, δηλαδή ποσοστό μείωσης 29%. Επίσης παρουσιάζεται και η περιοχή με τα λιγότερα κρούσματα πανελλαδικά έχοντας στο διάστημα των επτά ημερών πριν την 1/6, 0,43 κρούσματα ανά ημέρα τα οποία αυξήθηκαν την 8/6 στα 4, δηλαδή ποσοστό αύξησης 930%.
          Έχει μεγάλη σημασία για την περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων να προσέλθουν να εμβολιστούν κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι του τουρισμού. Τα ποσοστά εμβολιασμού 22% είναι πολύ χαμηλά και θα πρέπει να αυξηθούν εντυπωσιακά στις επόμενες εβδομάδες για να επιτευχθεί το τοίχος ανοσίας.
          Τα τελευταία δεδομένα από τις Σεϋχέλλες με εμβολιασμένο το 65% του πληθυσμού, μας δείχνουν ότι όταν άνοιξαν τις οικονομικές δραστηριότητες στο τέλος του περασμένου Απριλίου, τα κρούσματα από 50 την ημέρα σε διάστημα μιας εβδομάδας ξεπέρασαν τα χίλια. Τα 2/3 των κρουσμάτων εμφανίστηκαν μεταξύ των μη εμβολιασμένων. Δεδομένα από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι περίπου το 17% των νέων κρουσμάτων προέρχονται από τους εμβολισμένους και περίπου το 83% των νέων κρουσμάτων προερχόταν από τους μη εμβολιασμένους. Καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων θα αυξάνεται, οι ανεμβολίαστοι θα αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν καθώς σχεδόν μόνο αυτοί θα είναι εκτεθειμένοι στον ιό, και κυρίως μετά την τυχόν άρση της χρήσης μάσκας για τους εμβολιασμένους. Επίσης είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να τηρούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα και κυρίως την ορθή χρήση της μάσκας. Δυστυχώς βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις να έχουν χαλαρώσει τα βασικά μέτρα και να μην φορούν ορθά την μάσκα.
Η μη έγκαιρη προσέλευση του πληθυσμού να εμβολιαστεί και η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να είναι η αιτία να μην εξαλειφθεί το παρόν κύμα και επί πλέον θα δημιουργηθούν συνθήκες για την εμφάνιση νέου κύματος στο τέλος του καλοκαιριού.

*Ο Γιώργος Ατσαλάκης, είναι  Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου  Κρήτης
Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω