Ροή Ειδήσεων

Ενιαία ευρωπαϊκή πύλη εκτελωνισμού

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, σε προσωρινή συμφωνία για το «EU Single Window Environment for Customs» ώστε με τις κατάλληλες προϋποθέσεις μιας ψηφιακής συνεργασίας μεταξύ των τελωνείων και των αρμόδιων αρχών εταίρων, να διευκολυνθεί το διεθνές εμπόριο, να μειωθούν οι χρόνοι εκτελωνισμού και να μειωθεί ο κίνδυνος απάτης.
          Στόχος της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι οι επιχειρήσεις να μην χρειάζονται πλέον να υποβάλλουν έγγραφα σε πολλές αρχές μέσω διαφορετικών πυλών, επιτρέποντας στις τελωνειακές και άλλες αρχές να επαληθεύουν αυτόματα ότι τα εν λόγω εμπορεύματα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ και ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διατυπώσεις.
          Οι αρχές των κρατών μελών που συμμετέχουν στον εκτελωνισμό εμπορευμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικές πληροφορίες που υποβάλλονται από εμπόρους. Το «περιβάλλον ενιαίου παραθύρου για τα τελωνεία» θα υποστηρίζει επίσης την αυτοματοποιημένη επαλήθευση μη τελωνειακών διατυπώσεων για εμπορεύματα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον απαραίτητοι χειροκίνητοι έλεγχοι εγγράφων για την επαλήθευση ορισμένων μη τελωνειακών διατυπώσεων.
          Οι νέοι κανόνες αναμένεται να ενισχύσουν την ομαλή ροή του διασυνοριακού εμπορίου και θα συμβάλουν στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους εμπόρους, ιδίως εξοικονομώντας χρόνο και καθιστώντας την εκκαθάριση απλούστερη και πιο αυτοματοποιημένη.
          Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε υπόκειται σε έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν περάσει από την επίσημη διαδικασία έγκρισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω