Ροή Ειδήσεων

Εξαγωγικοί δασμοί ρωσικής ξυλείας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε διαβουλεύσεις με τη Ρωσία στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τους εξαγωγικούς περιορισμούς που επιβάλλει η Ρωσία στα προϊόντα ξυλείας.
          Οι ρωσικοί περιορισμοί είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για την ενωσιακή βιομηχανία επεξεργασίας ξυλείας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές από τη Ρωσία, και δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά ξυλείας.
          Σημειώνεται ότι η Μόσχα ανακοίνωσε τα εν λόγω μέτρα τον Οκτώβριο του 2020 αλλά εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο του 2022.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ θέτει υπό αμφισβήτηση:
          «Την αύξηση των εξαγωγικών δασμών για ορισμένα προϊόντα ξυλείας:
Στο πλαίσιο του ΠΟΕ, η Ρωσία είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει εξαγωγικούς δασμούς με συντελεστή 13 % ή 15 % κατ’ ανώτατο όριο για ορισμένες ποσότητες εξαγωγών. Με την κατάργηση αυτών των δασμολογικών ποσοστώσεων, η Ρωσία εφαρμόζει πλέον εξαγωγικούς δασμούς με τον πολύ υψηλότερο συντελεστή του 80 % και, ως εκ τούτου, δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της βάσει του δικαίου του ΠΟΕ.
          Τη μείωση του αριθμού των συνοριακών σημείων διέλευσης για τις ρωσικές εξαγωγές προϊόντων ξυλείας στην ΕΕ:
Η Ρωσία μείωσε τον αριθμό των συνοριακών σημείων διέλευσης που διαχειρίζονται εξαγωγές ξυλείας στην ΕΕ από περισσότερα από 30 σε μόνο ένα (Luttya, Φινλανδία). Απαγορεύοντας τη χρήση των υφιστάμενων σημείων διέλευσης των συνόρων που είναι τεχνικώς ικανά να διαχειριστούν τις εν λόγω εξαγωγές, η Ρωσία παραβιάζει την αρχή του ΠΟΕ που απαγορεύει τέτοιους περιορισμούς.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω