Ροή Ειδήσεων

Επέτειος κήρυξης Επανάστασης 1821

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η επέτειος κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη την Κυριακή 19 Μαΐου 2022, στα Σφακιά. Για την ιστορική αυτή επέτειο τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Θυμιανής Σφακίων χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, ακολούθησαν Επιμνημόσυνη Δέηση, χαιρετισμός του Δημάρχου Σφακίων κ. Μανούσου Χιωτάκη, ομιλία για τα γεγονότα της εποχής «Κυριακή 29 Μαΐου 1821: Κηρύσσεται η επανάσταση στην Κρήτη», από  τον κ. Μιχαήλ Παπαηλιάκη, γεωπόνο στο ΕΛΜΕΠΑ και ιστορικό ομιλητή.
          Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Σφακίων από το Δήμαρχο κ. Μανούσο Χιωτάκη, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Λευτέρη Κοπάση, εκ μέρους της Τ.Κ. Χώρας Σφακίων από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Σταύρο Ψαρουδάκη. Παρευρέθησαν και κατέθεσαν στεφάνι ο Βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης, εκ μέρους της βουλευτού κας Ντόρα Μπακογιάννη στεφάνι κατέθεσε ο κ. Φουντουλάκης Εμμανουήλ κι εκ μέρους του βουλευτή κ. Πολάκη Παύλου, η κα Πολάκη Κωνσταντίνα. Από τις ένοπλες δυνάμεις στεφάνι κατέθεσε ο Αντισυνταγματάρχης κ. Ζαφείρης Κωνσταντίνος, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χανίων, πύραρχος Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης, από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, ο αστυνόμος Α’ Ευτύχιος Μαλανδράκης κι από τον Λιμενικό σταθμό της Χώρας Σφακίων, ο ανθυπασπιστής Νικόλαος Ζαμπετάκης. Από την Ένωση Σφακιανών Ν. Χανίων, στεφάνι κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Μανούσακας.
          Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
          Με το πέρας της τελετής έλαβε χώρα η απονομή μεταλλίων στους τρεις αθλητές και αθλήτριες που τερμάτισαν πρώτοι στον 1ο Αγώνα Θυμιανής Παναγίας. Βραβεύτηκαν οι αθλητές: Ανδρεάκος Τάσος από τον Βουλευτή Χανίων κ. Μανούσο Βολουδάκη, Χαραλαμπάκης Βαγγέλης από τον κ. Λευτέρη Κοπάση, Φραγκεδάκης Νίκος από τον Ιωάννη Μανούσακα, Δρακάκη Κατερίνα από τον Δήμαρχο Σφακίων κ. Μανούσο Χιωτάκη, Κόνκινα Άννα από τον αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνο Ζαφείρη και Σφηνιά Ιωάννα από τον Διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ν. Χανίων πύραρχο Ξενοφών Τσιλιμιγκάκη. Στους αθλητές δόθηκε ως ενθύμιο της συμμετοχής τους στον 1ο Αγώνα Θυμιανής Παναγίας το βιβλίο «Ανδριάντες και προτομές αγωνιστών των Κρητικών Επαναστάσεων 1770-1898» του  κ. Μιχαήλ Παπαηλιάκη, γεωπόνου στο ΕΛΜΕΠΑ και ιστορικού ομιλητή.
          Την εκδήλωση πλαισίωσε αντιπροσωπία του μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Τα Σφακιά» που συνόδευσαν αντίγραφο του λάβαρου της Επανάστασης. Ακολούθησε φιλοξενία σε κατάστημα της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω