Επικαιροποιημένη δέσμη κυρώσεων κατά Ρωσίας

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας

στην Μόσχα δημοσίευσε την 5η επικαιροποιημένη δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των ΗΠΑ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης αναφέρεται και στις εξελίξεις για την οικονομία της Λευκορωσίας.
Ειδικότερα ολόκληρη η δέσμη μέτρων:

            Παράλληλα ανακοινώθηκαν τα Ρωσικά αντίμετρα:
• Έκδοση καταλόγου κρατών που ασκούν μη φιλικές ενέργειες προς τη ΡΟ (Απόφαση Κυβέρνησης ΡΟ 430/05.03.2022). Περιλαμβάνονται κ-μ Ε.Ε. Αντίστοιχο κατάλογο κρατών που προβαίνουν σε μη φιλικές ενέργειες προς νομικά ή φυσικά πρόσωπα της Λευκορωσίας έχει καταρτίσει και δημοσιοποιήσει στις αρχές Απριλίου και η Κυβέρνηση της Λευκορωσίας.
• Περιορισμός στη λήψη δανείων σε ρούβλια και στις συναλλαγές που συνεπάγονται τη δημιουργία δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε τίτλους και σε ακίνητα για ξένα πρόσωπα που συνδέονται με ξένα κράτη, τα οποία προβαίνουν σε μη φιλικές πράξεις εναντίον ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων (Διάταγμα Ρ/Προέδρου 81/01.03.2022).
• Εξυπηρέτηση υποχρεώσεων πληρωμών Ρώσων πολιτών και ρωσικών επιχειρήσεων έναντι ανωτέρω χωρών σε ρούβλια. Όλες οι συναλλαγές με φυσικά και νομικά πρόσωπα από τις μη φιλικές χώρες θα υπόκεινται σε έγκριση της κυβερνητικής Επιτροπής για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων.
• Εισαγωγή ορίου 5.000 δολαρίων ΗΠΑ/μήνα για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από ξένα φυσικά και νομικά πρόσωπα προς το εξωτερικό.
• Καθορισμός ορίων αγοράς συναλλάγματος από μη κατοίκους για συναλλαγές στο πλαίσιο συμβάσεων, για εμβάσματα από λογαριασμούς που τηρούνται σε ρωσικές τράπεζες από εταιρείες μη φιλικών κρατών προς άλλες ξένες εταιρείες, για μεταφορά κεφαλαίων χωρίς μεσολάβηση τραπεζικού λογαριασμού από εταιρείες μη φιλικών κρατών που δεν έχουν έδρα στη Ρωσία σε άλλες εταιρείες που εδρεύουν σε μη φιλικά κράτη. Εν λόγω όρια θα καθορίζονται από την Κεντρική Τράπεζα.
• Απαγόρευση πληρωμών μεριδίων και τόκων από κατοίκους Ρωσίας προς νομικά πρόσωπα του εξωτερικού, καθώς και μεταβιβάσεων από κατοίκους προς μη κατοίκους βάσει σύμβασης συνεργασίας σε πλαίσιο κεφαλαιουχικής επένδυσης.
• Απαγόρευση εξαγωγών από την Ρωσία ιατρικών συσκευών, οι οποίες εισήχθησαν από χώρες που επέβαλαν κυρώσεις και οι οποίες βρίσκονται στις αποθήκες των εισαγωγέων ή σε στάδιο εκτελωνισμού (κυβερνητικό διάταγμα 302/06.03.2022). Απλοποίηση και συντόμευση διαδικασίας κρατικής καταχώρισης εισαγόμενων ή / και κατασκευασμένων στη Ρωσία ιατρικών συσκευών, με σκοπό την βελτίωση της σταθερότητας στην αγορά.
• Απλούστευση, συντόμευση ή και κατάργηση διαδικασιών αξιολόγησης συμμόρφωσης και πιστοποιήσεων για σειρά προϊόντων, μεταξύ οποίων ανταλλακτικά, εξαρτήματα επισκευής και συντήρησης εξοπλισμού σε λειτουργία, πρώτες ύλες, υλικά για παραγωγή προϊόντων στο έδαφος της Ρωσίας. Επίσης, δυνατότητα εισαγωγής προϊόντων, έως 1.3.2023, χωρίς σήμανση (λ.χ. EAC, STR). Δυνατότητα αναβολής ελέγχων επιθεώρησης από τους φορείς πιστοποίησης για μισό χρόνο ένα τα σχετικά πιστοποιητικά λήγουν εντός του 2022, καθώς και παράταση κατά 12 μήνες της ισχύος υποχρεωτικών πιστοποιητικών και δηλώσεων συμμόρφωσης που λήγουν την περίοδο 14.3.2022-1.9.2022.
• Σύσταση ρωσικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προς ρωσικές αεροπορικές εταιρείες που διαθέτουν μισθωμένα με leasing αεροπλάνα να αναστείλουν προσωρινά τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές από τη Ρωσία προς το εξωτερικό (από 06.03.2022) και από το εξωτερικό προς τη Ρωσία (από 08.03.2022).
• Επιβολή ειδικών οικονομικών μέτρων στην ξένη οικονομική δραστηριότητα (Διάταγμα Ρ/Προέδρου 100/08.03.2022). Απαγόρευση και περιορισμός εξαγωγής από τη Ρωσία προϊόντων που είχαν εισαχθεί στη χώρα, όπως τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, ιατρικός εξοπλισμός, οχήματα, αγροτικά μηχανήματα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (Απόφαση 311/09.03.2022). Απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων τύπων ξυλείας (Απόφαση 313/09.03.2022).
• Απαγόρευση εξαγωγής λευκής ζάχαρης και ακατέργαστης ζάχαρης εκτός της επικράτειας της ΡΟ (Διάταγμα 361/14.03.2022). Απαγόρευση εξαγωγών νιτρικού αμμωνίου (παρατάθηκε έως 1.5.2022).
• Περιορισμός εξαγωγών σιτηρών από τη ΡΟ προς τρίτες χώρες σε ποσόστωση 11 εκ. τόνων (8 εκ. τόνοι για σιτάρι/σμιγάδι και 3 εκ. τόνοι για σίκαλη) για την περίοδο 15.02-30.06.2022. Επιβολή απαγόρευσης εξαγωγής σιτηρών προς χώρες Ευρασιατικής Ένωσης (σιτάρι, σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, αραβόσιτος) έως 30.06.2022 (Διάταγμα 362/14.03.2022, πρόκειται σύντομα να αρθεί κατόπιν πρόσφατου ψηφίσματος ρωσικής Κυβέρνησης). Απαγόρευση εξαγωγών ηλιόσπορων από 1.4.2022 έως 31.8.2022 και επιβολή εξαγωγικής ποσόστωσης 700.000 τόνων στο ηλιέλαιο.
• Ανησυχία για ενδεχόμενο εθνικοποιήσεων ξένων εταιρειών σε περίπτωση αναστολής δραστηριότητα σε ΡΟ (νομοσχέδιο περί εξωτερικής διαχείρισης).
• Προτροπή Ρωσικού Οργανισμού Τουρισμού προς τουριστικά πρακτορεία, tour operators και Ρώσους πολίτες να μην συμπεριλαμβάνουν τουριστικούς προορισμούς χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ΡΟ.
• Προετοιμασία Κυβερνητικής Απόφασης για την επιβολή αντιποίνων στην περίπτωση αποκλεισμού ρωσικών πλοίων από ξένους λιμένες (Διάταγμα 418/21.03.2022).
• Εντολή αποπληρωμής εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς μη φιλικές χώρες σε ρούβλια (23.03.2022).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω