Επιστημονικός Ανθρωπισμός & Ευδαιμονία

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 15 δευτ.]

Η ηθική φιλοσοφία του Επίκουρου είναι το ανθρωπιστικό συμπλήρωμα της επιστημονικής γνώσης και την διαχρονική του αξία αναδεικνύει το βιβλίο «Επίκουρος: Επιστημονικός Ανθρωπισμός και Ευδαιμονία», του Αναπληρωτή Καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστου Γιαπιτζάκη. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00 μ.μ., στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, στον 7ο όροφο στην Αθήνα.
          Μέσα στο βιβλίο ο συγγραφέας περιγράφει με μοναδικό τρόπο ότι η ηθική φιλοσοφία του Επίκουρου λειτουργεί ως ανθρωπιστικό συμπλήρωμα της επιστημονικής γνώσης. Με την ανάγνωση του βιβλίου, ο μη ειδικός αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί πώς μπορεί να γίνει ευτυχισμένος αν χρησιμοποιήσει την ελευθερία της σκέψης και αν προσεγγίσει την πραγματικότητα με επιστημονικά κριτήρια.
          Στην παρουσίαση του βιβλίου, ομιλητές θα είναι:
Γιώργος Χρούσος, Ομ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ισμήνη Κριάρη, Ομ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου και π. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Γιώργος Γκόνης, Δρ. Ιατρός Χειρουργός-Συγγραφέας, Μέλος του «Κήπου Αθηνών».
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Πληροφορικός-Συγγραφέας, Ιδρυτικό Μέλος του «Κήπου Αθηνών». 
          Χαιρετισμό θα απευθύνουν:
Νίκος Δήμου, Συγγραφέας.
Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης, Αν. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χρήστος Γιαπιτζάκης, ο Συγγραφέας, Αν. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρυτικό Μέλος του «Κήπου Αθηνών».
          Το βιβλίο αναδεικνύει την διαχρονική σημασία της φιλοσοφίας του Επίκουρου, υπογραμμίζοντας αφενός ότι επηρέασε πολλούς υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους στις περιόδους της Ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας, της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, και αφετέρου ότι η ευδαιμονία των ανθρώπων μέσω της ελευθερίας και της γνώσης παραμένει η υψηλότερη αξία στην σύγχρονη εποχή της Επιστήμης και του Ανθρωπισμού.
          Το βιβλίο προλογίζει ο Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, που επισημαίνει: «Το βιβλίο αντικατοπτρίζει τη βαθιά και χρόνια μελέτη και κατανόηση του έργου του φιλοσόφου από τον συγγραφέα, ο οποίος αποδίδει με σαφήνεια και γλαφυρότητα όλα τα στοιχεία του Επικουρισμού που έχουν φτάσει σε εμάς μέχρι σήμερα, εξηγεί το έργο του φιλοσόφου με ενάργεια και απλότητα, και προβάλλει τη σχέση του με τον σύγχρονο άνθρωπο».
          Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εκδόσεις 24γράμματα και οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω