Επιχειρηματικές συνεργασίες Κρήτης – ΗΠΑ

Ο κ. Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, υποδέχτηκε στα γραφεία του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας τους εκπροσώπους του Οικονομικού τμήματος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, κ.κ. Juhani Platt και Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο. Στη σύσκεψη εργασίας συζητήθηκαν εκτενώς τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της Χανιώτικης Αγοράς, υπό το πρίσμα της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, και αναζητήθηκαν ευκαιρίες ενδυνάμωσης της πολύπλευρης Οικονομικής σχέσης των δύο πλευρών. Από πλευράς Επιμελητηρίου Χανίων, στη σύσκεψη εργασίας συμμετείχε και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, κ. Δημήτρης Μουντάκης.
          Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων παρουσίασε στους εκπροσώπους των Η.Π.Α. την εξαιρετική ποιότητα και διεθνή φήμη των προϊόντων του Χανιώτικου πρωτογενή τομέα, ο οποίος συνεχίζει να διεκδικεί τη θέση που του αξίζει και στην Αμερικάνικη καταναλωτική Αγορά, και πρότεινε την κατάρτιση στοχευμένου προωθητικού προγράμματος για τη διοργάνωση εκδηλώσεων ανάδειξης της Κρητικής Διατροφής σε πόλεις των Η.Π.Α. Μετά από τη διετή αναστολή των εμπορικών αποστολών και προωθητικών εκδηλώσεων, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, τα στελέχη της πρεσβείας των Η.Π.Α. ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων ότι το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο ενεργοποιείται ξανά στην κατεύθυνση αυτή τους επόμενους μήνες και κάλεσαν τις Χανιώτικες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.
          Ο κ. Ροκάκης, ως θεσμικός εκπρόσωπος της Επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων, ενημέρωσε αναλυτικά το Οικονομικό τμήμα της Πρεσβείας των Η.Π.Α. και για τις ποικίλες-ανταγωνιστικές δυνατότητες των τοπικών προϊόντων των Χανίων σε σχέση με τις ευκαιρίες τροφοδοσίας της «Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας της Σούδας». Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση και ενημέρωση από την Αμερικανική πλευρά σχετικά με τις συγκεκριμένες διαδικασίες πρόσβασης και συμμετοχής των Χανιώτικων επιχειρήσεων στις προμήθειες της Ναυτικής Βάσης της Σούδας, όπως άλλωστε είχε στο παρελθόν συζητήσει και με τον Διοικητή της.
          Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδείχθηκε από τους εκπρόσωπους της Πρεσβείας των Η.Π.Α. για τη δυναμική ανάπτυξη της Χανιώτικης Τουριστικής Αγοράς και ζητήθηκε αναλυτική ενημέρωση από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων σχετικά με τα στατιστικά δεδομένα και τις προοπτικές της σε σχέση με την Αγορά των Η.Π.Α., καθώς σήμερα οι απευθείας πτήσεις Αμερικανικών αεροπορικών εταιριών προς την Αθήνα έχουν ήδη ανέλθει εντυπωσιακά στις 14 σε σχέση με τις 9 που λειτουργούσαν κατά την περσινή περίοδο! Ο κ. Ροκάκης ζήτησε από τους Αμερικανούς εκπροσώπους την υποστήριξή τους στο στρατηγικό ζήτημα της επιδίωξης απευθείας πτήσης από τις Η.Π.Α. και προς στα Χανιά, όπως άλλωστε συμβαίνει δυναμικά με τους πολυάριθμους Ευρωπαϊκούς προορισμούς, και με δεδομένη τη δυναμική άνοδο του τουριστικού ρεύματος από τις Η.Π.Α. και στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια. 
          Μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκε και η πρόκληση της εντεινόμενης Ενεργειακής κρίσης και των σοβαρών επιπτώσεών της στην Οικονομία. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων υπογράμμισε τα πολυδιάστατα πλεονεκτήματα της Κρήτης και την ανάγκη για άμεση στρατηγική αξιοποίησή τους με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και ευημερία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ταυτόχρονα, εξήγησε στους συνομιλητές του ότι η εξασθενημένη τοπική επιχειρηματική κοινότητα βιώνει περισσότερο από μια δεκαετία διαδοχικές κρίσεις, με αποτέλεσμα η προσθήκη της Ενεργειακής να αποτελεί και την πλέον επώδυνη, για την οποία απαιτούνται νέες πρωτοβουλίες στήριξης από την Ελληνική Πολιτεία και μάλιστα σε ενιαίο Ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο.
          Τέλος, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου έθεσε και το ζήτημα της ανάγκης πιο δομημένης συνεργασίας των δύο πλευρών με στόχο την ολοκληρωμένη και στρατηγική προώθηση του πολυδιάστατου έργου της εξαιρετικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας της Κρήτης και των Χανίων στην Αγορά των Η.Π.Α., η οποία μέχρι σήμερα έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, ενώ θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στο νησί. Από πλευράς του Οικονομικού τμήματος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. έγινε γνωστός ο σχεδιασμός νέων πρωτοβουλιών στον τομέα της Καινοτομίας με σημαντικές ευκαιρίες και για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα των Χανίων, η οποία διαθέτει διεθνείς διακρίσεις στους τομείς της Νέας Τεχνολογίας και του Περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω