Ροή Ειδήσεων

Επιχειρηματικός οδηγός Σιγκαπούρης

Η οικονομία της Σιγκαπούρης μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανοικτή-φιλελεύθερη οικονομία, διαθέτοντας ταυτόχρονα έντονα στοιχεία κρατικού παρεμβατισμού. Το Κράτος της Σιγκαπούρης διαθέτει κουλτούρα ιδιωτικής επιχείρησης, επισημαίνει στην ετήσια έκθεση, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Σιγκαπούρης (Αρμοδιότητα και για Ανατολικό Τιμόρ), του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών – ΥΠΕΞ.
Επίσης αναφέρει ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας από την ανεξαρτησία της (1965) και έπειτα έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές, για να καταλήξει σε μία σταθερή και εύρωστη οικονομία, πυλώνα της ΝΑ Ασίας. Η χώρα μη διαθέτοντας έκταση, πλουτοπαραγωγικές πηγές και πρωτογενή τομέα επικεντρώθηκε στη γεωστρατηγική της θέση, χάρη στην οποία απολαμβάνει ένα μεγάλο μερίδιο του πλούτου της, ως ένα από τα πιο σημαντικά διαμετακομιστικά κέντρα στον κόσμο (θαλάσσιες, εναέριες διεθνείς εμπορευματικές-επιβατικές μεταφορές). Το μικρό νησί της Σιγκαπούρης με περιορισμένη έκταση 722 τχλμ, μετά την ανεξαρτησία του (δεκαετία του ’60) και διαθέτοντας μία οικονομία εντάσεως εργασίας, στόχευσε στην ήπια εκβιομηχάνιση και την προσέλκυση επενδύσεων εντάσεως εργασίας. Στη συνέχεια (δεκαετία 70), αφού επιτεύχθηκε πλήρης απασχόληση του πληθυσμού και το βιοτικό επίπεδο άρχισε να βελτιώνεται, δόθηκε έμφαση στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Κατόπιν, (δεκαετία 80) η οικονομία μετεξελίσσεται σε εντάσεως κεφαλαίου. Δίδονται κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων (φορολογικά, ευνοϊκός δανεισμός) και εγκαινιάζεται στη Σιγκαπούρη το πρώτο εργοστάσιο ημιαγωγών Η/Υ και το πρώτο εργοστάσιο πετροχημικών (το πρώτο και στην Ασία).
Ταυτόχρονα η βιομηχανία επικεντρώνεται στη μηχανική, τον αυτοματισμό και την αεροναυπηγική. Η δεκαετία του ‘90 ήταν αφιερωμένη στην τεχνολογία, με έμφαση στα πετροχημικά, την ηλεκτρονική και τη μηχανική ακριβείας και ταυτόχρονα δημιουργήθηκε το πρώτο cluster παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, βιοτεχνολογίας και, ιατρικής τεχνολογίας (BMS). Η οικονομία της Σιγκαπούρης τον 21ο αιώνα είναι εντάσεως καινοτομίας, με έμφαση στην Έρευνα και Ανάπτυξη, στη ρύθμιση ισχυρού πλαισίου προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και στην εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών, για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Σιγκαπούρη κατατάσσεται συχνά ανάμεσα στις χώρες με τη λιγότερη διαφθορά, μαζί με τη Νέα Ζηλανδία και τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό εκατομμυριούχων στο κόσμο, με ένα στα έξι νοικοκυριά να έχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ αναλώσιμο πλούτο. Αυτό δεν περιλαμβάνει ιδιοκτησία, εταιρίες και πολυτελή αγαθά, τα οποία θα αύξαναν το ποσοστό εκατομμυριούχων, καθώς η περιουσία στη Σιγκαπούρη είναι ανάμεσα στις ακριβότερες του κόσμου. Η Σιγκαπούρη δε διαθέτει ελάχιστο μισθό, θεωρώντας ότι έτσι μειώνεται η ανταγωνιστικότητά της. Επίσης, έχει μια από τις μεγαλύτερες ανισότητες στην κατανομή πλούτου ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες. Μεγάλη ώθηση δίνει η γεωγραφική της θέση και ο ρόλος της ως διεθνές κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Το λιμάνι της είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε διακίνηση αγαθών. Η οικονομία βασίζεται επίσης στις εξαγωγές μεταποιημένων εισαγόμενων πρώτων υλών. Η Σιγκαπούρη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τυχερών παιγνίων στην Ασία, το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο διύλισης και εμπορίας πετρελαίου, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πλατφορμών πετρελαίου και κύριος κόμβος επιδιόρθωσης πλοίων, καθώς και ο μεγαλύτερος κόμβος παγκοσμίως για logistics. Σημαντικός τομέας είναι και ο τουρισμός, καθώς η Σιγκαπούρη είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η Σιγκαπούρη είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κέντρο ανταλλαγής συναλλάγματος μετά το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο. Το νόμισμα της Σιγκαπούρης είναι το δολάριο Σιγκαπούρης, με σύμβολο S$ και συντομογραφία SGD. Το δολάριο Σιγκαπούρης είναι ανταλλάξιμο με το δολάριο Μπρουνέι, λόγω των ιστορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω