Εργασιακές συνθήκες ξενοδοχοϋπαλλήλων

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 5 δευτ.]

Σημαντική έρευνα για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανέλαβε να διενεργήσει η 3win Action για λογαριασμό του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Η έρευνα με τίτλο «Οι εργασιακές συνθήκες στα ξενοδοχεία της Κρήτης» αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου (ΣΩ.Ξ.ΗΡ) η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, που με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη του Τουριστικού Προϊόντος του νησιού, με όρους κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
            Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς συμμετείχαν, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κότσωγλου, ο Πρόεδρος Νίκος Κοκολάκης και ο Γραμματέας Νίκος Σμυρνάκης του ΣΩ.Ξ.ΗΡ και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ) Στέλιος Βοργιάς. Από τη 3win Action, συμμετείχαν τα μέλη της Διοικούσας επιτροπής Μάνος Λυγεράκης και Βασίλης Σπόκος δια ζώσης, όπως επίσης η Αντιπρόεδρος της Δ.Ε Ακριβή Βαγενά με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
            Η σημερινή πραγματικότητα στον τουρισμό μας δείχνει ότι πολλοί εργαζόμενοι επαναξιολόγησαν την πορεία της καριέρας τους και την αίσθηση της ισορροπίας μεταξύ ιδιωτικής ζωής και εργασίας – ειδικά μετά την πανδημία – και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους στον χώρο του τουρισμού και της φιλοξενίας. Οι διεθνείς μελέτες, ως τώρα, δείχνουν ότι αναζητούν δουλειές που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερες αποδοχές και γενικότερα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. 
            Στόχος της έρευνας που θα διεξαχθεί είναι να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο αυτοί οι παράγοντες ή και άλλοι ισχύουν και για την Κρήτη και ποια ακριβώς προβλήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν ώστε να κινηθούμε προς όφελος των εργαζομένων, του ξενοδοχειακού κλάδου αλλά και του προορισμού συνολικά.
            Το στοίχημα και η ευκαιρία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (σωματείο, εργαζόμενοι, προορισμός, 3win Action), είναι να εντοπισθούν με ακρίβεια οι παθογένειες και να προταθούν διορθωτικές κινήσεις αλλά  επίσης να εντοπισθούν και να αναδειχθούν οι εφαρμοζόμενες καλές πρακτικές ώστε να υιοθετηθούν από όλες τις επιχειρήσεις.
Η 3win Action ως φορέας υλοποίησης της έρευνας, ταυτίζεται απόλυτα με τις αρχές:
• Της ανάπτυξης του τουρισμού και της απασχόλησης με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
• Της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.
• Της προώθηση της καινοτομίας.
• Της στήριξης της επιχειρηματικότητας με όρους αειφορίας.
Για τον λόγο αυτό η δράση θα στοχεύει σε τριπλό όφελος για τους εργαζόμενους, τα ξενοδοχεία και την τοπική κοινωνία. Η έρευνα για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Κρήτης, θα κωδικοποιήσει ανά κατηγορία καταλύματος και ανά εργασιακή ειδικότητα τις συνθήκες εργασίας και είναι πολύ σημαντική επειδή εκτός των άλλων αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους. 
Η μελέτη θα καταγράψει λεπτομερώς τις υπάρχουσες εργασιακές συνθήκες, θα τις κωδικοποιήσει ανά κατηγορία καταλύματος και ανά εργασιακή ειδικότητα και στην συνέχεια  θα αποτυπώσει τις καλές πρακτικές που πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα και παράλληλα θα αναδείξει τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης.  
Τα ευρήματα θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς Σωματεία υπαλλήλων, Συλλόγους Ξενοδόχων, Διευθυντών Ξενοδοχείων, Εκπροσώπους ΕΟΤ, ΞΕΕ κ.λπ. Τα αποτελέσματα του διαλόγου αυτού θα συμπεριληφθούν για την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων. Η μελέτη κατόπιν θα καταλήξει στη συγγραφή μιας πρότασης για τη θεσμοθέτηση κατάλληλων κριτηρίων προκειμένου να υπάρξει η νομική θωράκιση του προτεινόμενου πλαισίου.
Απώτερος στόχος είναι να ενσωματωθεί στα κριτήρια κατηγοριοποίησης που χρησιμοποιούνται στις κατατάξεις των καταλυμάτων σε αστέρια και κλειδιά και για τον λόγο αυτό θα κατατεθεί στα συναρμόδια Υπουργεία, Τουρισμού και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να αξιολογηθεί για να συμπεριληφθεί σε επόμενη πρόταση νόμου, για συζήτηση στη Βουλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω