[χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά]
Από 2 έως 9 Σεπτεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί το Εργαστήριο Υφαντικής του Ρόδακα, στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο, με τίτλο «Εκατόν ένα τα κομμάτια του αργαλειού. Το τελευταίο, το φτερό της κότας…».
Οι διοργανωτές μας καλούν να λύσουμε τους γρίφους και να αποκωδικοποιήσουμε μερικά από τα μύρια μυστικά της υφαντικής τέχνης με τη καθοδήγηση των δασκάλων μας: του πτυχιούχου υφαντή και εργοδηγού της υφαντικής κ. Μανώλη Κουράτορα και της εμπνευσμένης υφάντρας και δασκάλας των εργαστηρίων υφαντικής του Ρόδακα κ. Δέσποινας Παντελάκη-Σωμάκη.
Στο εργαστήριο θα συμβάλλουν σε παράλληλες δράσεις, η ερευνήτρια και εικαστική καλλιτέχνης κ. Debora Jeromin, η εικαστικός και ειδική στις φυσικές βαφές κ. Κατερίνα Κορρέ και θα συμμετέχουν με τη γνώση και τις μνήμες τους οι υφάντριες από τις Μαργαρίτες κ. Μαρία Δανδόλου και κ. Ελένη Καρφάκη.
Στο εργαστήριο αυτό, που απευθύνεται σε αρχάριες/ους και σε προχωρημένες/ους, θα γίνει μάθημα και εξάσκηση για λεπτό, χονδρό ύφασμα και κουρελού σε τέσσερις παραδοσιακούς Μαργαριτσανούς αργαλειούς και έναν νεότερο (1975), από την κ. Δέσποινα Σωμάκη και τον κ. Μανώλη Κουράτορα.
Ο ένας από τους παραδοσιακούς αργαλειούς, που έχει δωρηθεί στο Ρόδακα από την κ. Αργυρούλα Συραγοπούλου-Ανδρεδάκη, έχει διαμορφωθεί με την αμιγώς παραδοσιακή του μορφή, με μιτάρια από σχοινί και πάνω σε αυτόν ο κ. Μανώλης Κουράτορας θα διδάξει την ύφανση του παλιού δεξιμάτου, μιας από τις πολλές τεχνικές της παραδοσιακής υφαντικής της Κρήτης, και θα δώσει το μίτωμα και τα πατήματά του ώστε να περάσει η τεχνική στις νέες υφάντρες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Εκτός από το Σαββατοκύριακο είναι απογευματινό για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες/οι.
Σάββατο 2/9
Συνάντηση στις Μαργαρίτες στις 9:00 και εγκατάσταση.
11:00 – 14:30
Επεξεργασία μαλλιού και γνέσιμο με την καθοδήγηση της κ. Ντέμπορα Τζέρομιν και τη συμμετοχή της κ. Μαρίας Δανδόλου.
17:00 – 19:30
Ολοκλήρωση του πρωινού εργαστηρίου επεξεργασίας μαλλιού.19:45 – 22:00
Παρουσίαση του έργου της κ. Ντέμπορα Τζέρομιν και προβολή του ντοκιμαντέρ της ίδιας με τίτλο «Μπερδεμένες κλωστές».
Κυριακή 3/9
10:30 – 14:30
Εργαστήριο βαφικής: Βαφική με φυσικά υλικά: λουλάκι, ακονιζά και ριζάρι, θεωρία και πράξη των φυσικών βαφών με την Κατερίνα Κορρέ. 17:00 – 20:30
Στήσιμο παραδοσιακού αργαλειού εισαγωγή στη θεωρία: Γενικές αρχές υφαντικού σχεδίου και μιτωμάτων από τον Μ. Κουράτορα.
Δευτέρα 4/9
15:00 – 17:30
Γενικές αρχές υφαντικού σχεδίου και μιτωμάτων και εφαρμογή στο παραδοσιακό κρητικό σχέδιο «Δεξιμάτο» από τον Μ. Κουράτορα.17:30 – 20:30 Μάθημα στους αργαλειούς από τη Δ. Σωμάκη.
Αρχάριες/οι:λειτουργία του αργαλειού και τεχνικές, εφαρμογή στο χοντρό στημόνι, ύφανση χοντρου υφάσματος και κουρελούς.Προχωρημένες/οι: Εργασία στο μεγάλο αργαλειό, συγχρονισμός χεριών ποδιών, οδηγοί και σχέδια, μέτρημα για διαφορετικά είδη υφαντών (καρέ, πετσέτες, τραπεζομάντηλα, κουρτίνες, φορέματα κ.α.).
Τρίτη 5/9
15:00 – 17:30
Γενικές αρχές υφαντικού σχεδίου και μιτωμάτων και εφαρμογή στο παραδοσιακό κρητικό σχέδιο «Δεξιμάτο» από τον Μ. Κουράτορα.
17:30 – 20:30
Μάθημα στους αργαλειούς από τη Δ. Σωμάκη.
Τετάρτη 6/9
14:00 – 17:00
Μετάβαση στην Αγιά Μυλοποτάμου, ξενάγηση από τον Μανώλη Κουράτορα στο εργαστήριό του και μάθημα πάνω στις Γενικές αρχές της Νηματολογίας από τον ίδιο.17:30 – 20:30
Μάθημα στους αργαλειούς από τη Δ. Σωμάκη.
Πέμπτη 7/9
15:00 – 20:30 Μάθημα στους αργαλειούς από τη Δ. Σωμάκη.
Παρασκευή 8/9
15:00 – 20:30
Μάθημα στους αργαλειούς από τη Δ. Σωμάκη και τη συμμετοχή της κ. Ελένης Καρφάκη.
Σάββατο 9/9
9:30 – 14:00
Μάθημα στους αργαλειούς από τη Δ. Σωμάκη, ολοκλήρωση των έργων, κόψιμο και ράψιμο των υφασμάτων, δέσιμο του αργαλειού και προετοιμασία για την επόμενη χρήση του.
Αποτίμηση του Εργαστηρίου και εκδήλωση για τη λήξη του.