Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση ψηφιακών υποδομών

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 42 δευτ.]

Έως την 20η Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 17:00, παραμένει ανοικτή η προθεσμία υποβολής προτάσεων αξίας άνω των 240 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του ψηφιακού σκέλους του Μηχανισμού Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF) για την ενίσχυση της ανάπτυξης εξαιρετικά γρήγορων, ασφαλών και βιώσιμων ψηφιακών υποδομών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
          Η ΕΕ θα συγχρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση θαλάσσιων καλωδίων για την καλύτερη διασύνδεση της Ιρλανδίας με την ηπειρωτική ΕΕ, καθώς και της ΕΕ με τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειές της στον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι επιχορηγήσεις θα στηρίξουν επίσης την άμεση σύνδεση της ΕΕ με την Άπω Ανατολή μέσω της Αρκτικής, τη δημιουργία υποδομών συνδεσιμότητας υψηλής χωρητικότητας για τα ελληνικά νησιά που υποεξυπηρετούνται ψηφιακά και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με την Αφρική.
          Τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα περιλαμβάνουν επίσης τη στήριξη μακρόπνοων υποδομών 5G κατά μήκος διασυνοριακών αυτοκινητοδρόμων, οδών, σιδηροδρόμων και εσωτερικών πλωτών οδών. Τα έργα διαδρόμων 5G θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα και τις σχετικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών ασφάλειας, διασφαλίζοντας τη διασυνοριακή συνέχεια των υπηρεσιών.
          Επίσης οι επιχορηγήσεις στηρίζουν την αξιοποίηση των υποδομών δικτύου 5G από τοπικές έξυπνες κοινότητες σε όλη την ΕΕ, όπως πανεπιστήμια, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.
          Οι προσκλήσεις CEF Digital είναι ανοιχτές σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς (συμπεριλαμβανομένων κοινών επιχειρήσεων) που είναι εγκατεστημένοι σε χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των υπερπόντιων χωρών ή εδαφών. Οι διασυνοριακές και διεθνείς συνεργασίες είναι επίσης δυνατές υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η συμμετοχή υπόκειται σε περιορισμούς ασφαλείας, οι οποίοι καθορίζονται σε κάθε κείμενο των προσλήσεων.
            Το συγκεκριμένο έργο αφορά τους παρακάτω τομείς:
• Κάλυψη 5G κατά μήκος των διαδρόμων μεταφορών (οδικές, σιδηροδρομικές, πλωτές οδούς) με 100 εκατ. ευρώ για μελέτες και εργασίες.
• 5G και Edge Cloud για Έξυπνες Κοινότητες με 51 εκατομμύρια ευρώ για έργα.
• Συνδεσιμότητα κορμού για Digital Global Gateways (υποθαλάσσια καλώδια, δορυφορική επίγεια υποδομή) με 90 εκατ. ευρώ για μελέτες και εργασίες.
          Οι προσκλήσεις των δύο πρώτων τομέων επικεντρώνονται στη βελτίωση της συνδεσιμότητας 5G σε όλες τις αγροτικές κοινότητες και τις αστικές περιοχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες. Οι προσκλήσεις υποστηρίζουν επίσης την ανάπτυξη υποδομής 5G κατά μήκος των ευρωπαϊκών διαδρόμων μεταφορών, για παράδειγμα για την υποστήριξη υπηρεσιών οδικής ασφάλειας και την παροχή υπηρεσιών συνδεσιμότητας gigabit σε χρήστες οχημάτων και επιβάτες, διασφαλίζοντας παράλληλα ενσωμάτωση 5G/cloud edge.
          Μέσω της πρόσκλησης Digital Global Gateways, η CEF Digital θα υποστηρίξει συνδέσεις κορμού, κυρίως μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, για τη βελτίωση της απόδοσης και της ανθεκτικότητας των δικτύων συνδεσιμότητας σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και σε απομακρυσμένες, εξόχως απόκεντρες και αραιοκατοικημένες περιοχές και μεταξύ της ΕΕ. και τρίτες χώρες. Αυτό είναι το κλειδί για την αύξηση της χωρητικότητας και της ανθεκτικότητας των ψηφιακών δικτύων της Ένωσης, σύμφωνα με τη στρατηγική Global Gateway της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω