[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 30 δευτ.]
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιστημονικής Κατάδυσης. Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Κρήτη, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου από τις 22 έως τις 26 Απριλίου 2024.
Ο τομέας της επιστημονικής κατάδυσης είναι ένας ιδιαίτερα δυναμικός διεπιστημονικός κλάδος που υποστηρίζει μια σειρά πεδίων όπως η θαλάσσια βιολογία και οικολογία, η αρχαιολογία και η γεωλογία. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης και των δραματικών αλλαγών στο θαλάσσιο περιβάλλον, η σύγχρονη υποβρύχια έρευνα είναι θεμελιώδης για την παραγωγή αξιόπιστων επιστημονικών αποτελεσμάτων και επακόλουθα σχεδιασμού κατάλληλων διαχειριστικών δράσεων. Ταυτόχρονα, η συστηματική αποτύπωση και κατανόηση του υποθαλάσσιου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενίσχυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας.
Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιστημονικής Κατάδυσης διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην τρέχουσα μορφή του το 2015 και έκτοτε πραγματοποιείται ετησίως. Συνδιοργανώνεται από το European Scientific Diving Panel, έναν επιστημονικό οργανισμό που τελεί υπό την αιγίδα του European Marine Board και αποτελεί το βασικό πυλώνα προώθησης της αριστείας στην επιστημονική κατάδυση και τον εναρμονισμό των πρακτικών τέλεσής της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάθε χρόνο, το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιστημονικής Κατάδυσης φέρνει κοντά επιστήμονες από διαφορετικά ερευνητικά πεδία με κοινό πυρήνα την διεξαγωγή έρευνας με ανθρώπινη υποθαλάσσια παρουσία.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου κατανέμεται σε 4 διακριτές θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν σε τρεις μέρες εργασιών, 23-24 και 25 Απριλίου και εκτείνονται σε θέματα θαλάσσιας βιολογίας, υποθαλάσσιας αρχαιολογίας, θαλάσσιων γεωεπιστημών, αλλά και σε θέματα ρύθμισης και εκπαίδευσης των επιστημονικών καταδύσεων στην Ευρώπη. Σε κάθε θεματική ενότητα, πριν τις ανακοινώσεις των συνέδρων θα προηγηθεί μία εναρκτήρια προσκεκλημένη ομιλία από προσκεκλημένους διεθνώς αναγνωρισμένους και επιδραστικούς επιστήμονες: Δρ. Λορέντσο Μπραμάντι, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Γαλλίας, Δρ. Στέλιος Κατσανεβάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Στέλλα Δεμέστιχα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κύπρου και Πιέρ Υβ Κουστώ, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος Cousteau Divers.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στο κέντρο της πόλης. Αναμένονται 100 συμμετέχοντες από τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ερευνητικό ιστό, καθώς και το χώρο της επιχειρηματικότητας και τεχνολογικής καινοτομίας. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή στην πόλη του Ηρακλείου, ενώ θα διοργανωθούν επισκέψεις με ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και μία κατάδυση γνωριμίας με το υποθαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης.
Ο επιστημονικός συντονισμός του συνεδρίου γίνεται από τους Δρ. Μαρία Σαλωμίδη και Δρ. Θάνο Νταϊλιάνη, ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, σε συνεργασία με 12μελή επιστημονική επιτροπή και το European Scientific Diving Panel.