Ροή Ειδήσεων

Εφεύρεση προστασίας δημόσιας υγείας

Εφεύρεση «τεχνολογίας quartz-WA HEPA» πρωτοποριακής συσκευής εξαιρετικά γρήγορης αποστείρωσης αέρα κλειστών χώρων, προστατεύει την δημόσια υγεία σε κλειστούς χώρους όπως μαζικά μέσα μεταφοράς, νοσοκομειακούς χώρους (ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις), αίθουσες διδασκαλίας, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα. Η προστασία δεν είναι μόνον έναντι του SARS COV 2, αλλά και των ιών της γρίπης, ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κλπ.
Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 έγινε η κατάθεση αίτησης για έκδοση διπλώματος ευρεσιτεχνίας από τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) Δρ. Γεώργιο Νικολαΐδη σε συνεργασία με τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τίτλο της εφεύρεσης «Νέος UVC Αποστειρωτής αέρα εστιασμένης ανάκλασης και πολλαπλής περίθλασης (UVC-RFMDI) με φίλτρο HEPA ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΩΝΙΑΣ (WIDE ANGLE HEPA)».
Η συσκευή φέρει την πιστοποίηση-εκθέσεις ελέγχου από το ΠΑΣΤΕΡ ως προς την απόδοσή της, έχει ήδη πιστοποιηθεί ως προς την ασφάλεια για την UV ακτινοβολία από την εταιρεία Aktinovolia.com, συμφερόντων Μιχάλη Βλαχάκη και επίκειται η έκδοση πιστοποιητικού λειτουργικής ασφάλειας (CE) με σύμβουλο την εταιρεία IDEC.
Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ – Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου εκτελέστηκαν πειράματα απολύμανσης του αέρα σε μικρή αίθουσα του ΠΑΔΑ, στο Αττικό Μετρό (1 βαγόνι), σε λεωφορείο της ΟΣΥ, καθώς και στην ΜΕΘ/COVID του Νοσοκομείου «ΛΑΪΚΟ».
Από τις εκθέσεις ελέγχου βγαίνει το συμπέρασμα ότι η συσκευή στο «στατικό» πείραμα (με απουσία επιβατών) στο μεν μετρό υπήρξε ελάττωση του μικροβιακού φορτίου κατά 90% εντός 15 λεπτών λειτουργίας, στο δε δυναμικό πείραμα (με παρουσία ασθενών) στο ΛΑΪΚΟ, εντός 1 ώρας το μικροβιακό φορτίο ελαττώθηκε κατά 70%.
Η συσκευή κυρίως βασίζεται στη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας (UVC) η οποία μετά από πολλαπλές ανακλάσεις ενισχύεται με την δίοδό της μέσα από ειδικό οπτικό πέτασμα χαλαζία (quartz) το οποίο είναι οπτικά διαπερατό από την UV ακτινοβολία. Η ενίσχυση της ακτινοβολίας και η περαιτέρω εστίασης της επιτυγχάνεται μέσω του φαινομένου της περίθλασης του φωτός, όπου εμφανίζονται εξαιρετικά ενισχυμένοι κροσσοί συμβολής. Αυτοί οι φωτεινοί κροσοί προσπίπτουν επάνω στην επιφάνεια ενός νέου τύπου φίλτρου HEPA – ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΩΝΙΑΣ. Το αποτέλεσμα είναι ότι το μεν φίλτρο ΗΕPA κατακρατεί όλους του παθογόνους αερομεταφερόμενους μικροοργανισμούς (βακτήρια, μύκητες, ιοί κλπ) σε ποσοστό 99,97 %, η δε συνεχής έκθεση όλης της ενεργού επιφάνειας του φίλτρου στην UVC ακτινοβολία οδηγεί στην γρήγορη ολική αδρανοποίηση- εξόντωση των παθογόνων αυτών μικροοργανισμών.

Σήμερα οι συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά ως αποστειρωτές αέρα σε διεθνές επίπεδο δυστυχώς χρησιμοποιούν τεχνολογίες οι οποίες στην πράξη αδυνατούν να επιφέρουν ένα καλό αποτέλεσμα.
Από την μια πλευρά, οι συσκευές που χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως αυτές των ηλεκτροστατικών φίλτρων, ιονισμού, πλάσματος κλπ, λόγω της αρχής λειτουργίας τους, καμιά φορά μπορεί να είναι και περισσότερο επικίνδυνες, λόγω της αρχής λειτουργίας τους. Επειδή τα αερομεταφερόμενα μικροσωματίδια τα οποία μεταφέρουν τα παθογόνα μικρόβια φορτίζονται ηλεκτρικά, όσα ξεφεύγουν από την ηλεκτροστατική έλξη του φίλτρου (και είναι πολλά) δεν επικάθονται απλώς στους βλεννογόνους, αλλά τουναντίον λόγω της ηλεκτροστατικής έλξης (επειδή είναι φορτισμένα) μαζί με την κινητική ενέργεια του ρεύματος του αέρα μπορούν και «διατρυπούν» τις βλεννογόνους με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετά μεγαλύτερη πιθανότατα για νόσηση των ανθρώπων.
Από την άλλη πλευρά λόγω της εγνωσμένης εδώ και δεκαετίες ικανότητας της υπεριώδους ακτινοβολίας σε μικρά μήκη κύματος (UVC) να καταστρέφει το DNA και RNA των μικροοργανισμών και ιών, η διεθνής αγορά έχει κατακλυστεί από συσκευές – αποστειρωτές που χρησιμοποιούν την UV ως το κύριο μέσο αποστείρωσης του αέρα.
Η αρχή λειτουργίας των συσκευών αυτών (UVGI – Ultra Violet Germicidal Irradiation) βασίζεται είτε στην ακτινοβόληση του ρεύματος αέρα που διέρχεται μέσα από την συσκευή με μεγάλη σχετικά ταχύτητα με την βοήθεια ενός ισχυρού ανεμιστήρα, είτε στην ακτινοβόληση του διερχόμενου αέρα με ταυτόχρονη ακτινοβόληση της επιφάνειας ενός κλασικού φίλτρου HEPA.
Σύμφωνα όμως με την διεθνή βιβλιογραφία, έχει αποδειχτεί ότι π.χ. η αδρανοποίηση του ιού SARS COV 2 απαιτεί ισχυρή ακτινοβόληση με UVC για 10 έως 40 δευτερόλεπτα. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι επειδή ο χρόνος διέλευσης του παθογόνου μικροοργανισμού μέσα από την συσκευή είναι της τάξεως χιλιοστών του δευτερολέπτου, η UVC δεν έχει τον χρόνο να τον εξουδετερώσει.
Επίσης η ακτινοβόληση ενός κλασικού φίλτρου HEPA δεν λειτουργεί, καθόσον λόγω της κατασκευής των φίλτρων αυτών (πυκνή πτύχωση ακορντεόν), επειδή η ακτινοβολία δεν «βλέπει» ουσιαστικά την ενεργό επιφάνεια φίλτρανσης του φίλτρου αυτού.

Η προτεινόμενη συσκευή επιλύει όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα και η αξιοποίησή της, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα από την ίδρυση μιας spin-off εταιρείας όπου θα συμμετέχει το ΠΑΔΑ και το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ.

Από μεν την ερευνητική – τεχνική πλευρά υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης, από δε την αξιολόγηση ήταν ο Δρ. Ιωάννης Ράμπιας – Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου του ΠΑΣΤΕΡ. Στην εκτέλεση των πειραμάτων συμμετείχαν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Χαρίτων Παυλίδης και Παναγιώτης Τζέκος.
Το πρότζεκτ αυτό είχε την ένθερμη υποστήριξη των Πρυτανικών Αρχών του ΠΑΔΑ, του ΕΛΚΕ ΠΑΔΑ καθώς και του Γενικού Διευθυντού του Παστέρ. Ιδιαίτερη δε συμβολή είχαν και τα γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΠΑΔΑ (Υπεύθυνη Δρ Κλειώ Σγουροπούλου – Αντιπρύτανης, κυρία Κωστή Ηλιάνα – Νομικός, κυρία Δέσποινα Μπουλογιώργου Οικονομικός Σύμβουλος) και του ΠΑΣΤΕΡ (Γραφείο Μεταφορά Τεχνογνωσίας Δρ. Σίσσυ Κολυβά, κυρία Δήμητρα Τουμπάνη, κυρία Ελένη Ντότσικα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω