Ηγετικός ρόλος γαστρονομικού τουρισμού

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 25 δευτ.]

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού – UNWTO πραγματοποίησε την 8η έκδοση του Παγκόσμιου Φόρουμ για τον Τουρισμό Γαστρονομίας σε συνδιοργάνωση με το Basque Culinary Center (BCC), με επίκεντρο τους δεσμούς μεταξύ προϊόντος, γαστρονομίας και τουρισμού.
          Ανοίγοντας το Φόρουμ, ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: «Ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προώθηση υπεύθυνων γεωργικών πρακτικών, στην προστασία της βιοποικιλότητας και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις κοινότητες να ευδοκιμήσουν και να προστατεύσουν την κληρονομιά και τις παραδόσεις τους και να γίνει μοχλός ανάπτυξης και διαφοροποίησης για προορισμούς που υποστηρίζουν τον οδικό μας χάρτη προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης».
          Το Φόρουμ έθεσε τα φώτα της δημοσιότητας στον ρόλο του γαστρονομικού τουρισμού στη διατήρηση των τοπικών εδαφών και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Μια ομάδα υψηλού επιπέδου υπουργών τουρισμού – Βουλγαρίας, Πουέρτο Ρίκο και Ζιμπάμπουε επικεντρώθηκε σε πολιτικές που ενισχύουν τη γεωργία, τη γαστρονομία και τον τουρισμό. Οι συζητήσεις υπό την ηγεσία ειδικών επικεντρώθηκαν επίσης στην προστασία των γαστρονομικών παραδόσεων, την αξία των γεωγραφικών ενδείξεων, την προώθηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των αγροτικών περιοχών, δίνοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ευδοκιμήσουν σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο και τεχνολογικά προσανατολισμένο κόσμο.
          Στο Donostia – San Sebastian, επιλεγμένοι φιναλίστ από προηγούμενους Διαγωνισμούς Startup του UNWTO που εργάστηκαν για τη Γαστρονομία παρουσίασαν τις ιδέες τους. Οι λύσεις που παρουσιάστηκαν περιλάμβαναν εξαιρετικές, εξατομικευμένες γαστρονομικές εμπειρίες που επιμελήθηκαν διάσημοι σεφ (Searchef), βελτιστοποιώντας τη διαχείριση απορριμμάτων στη φιλοξενία (Eatinn), γιορτάζοντας τις γεύσεις του μαροκινικού street food (Machi Mouchkil), καθιερώνοντας πιστοποιήσεις βιωσιμότητας και οδηγίες εστιατορίων (Ecofoodies) και εισάγοντας μια τοπικά κατασκευασμένη, ποιοτική εφαρμογή παράδοσης φαγητού (Oh les Chefs).
          Παράλληλα ένας οδικός χάρτης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στον τουρισμό, αντλώντας από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οδικού Χάρτη για τη Μείωση των Απορριμμάτων Τροφίμων στον Τουρισμό, που κυκλοφόρησε από τον UNWTO σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, η συνεδρία «Κυκλικές λύσεις για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων» παρουσίασε διάφορες πρωτοβουλίες από ξενοδοχεία, εστιατόρια και εταιρείες κρουαζιέρας.
          Οι λύσεις κυμαίνονταν από μέτρα πρόληψης, όπως προσεκτική προμήθεια και σχεδιασμός μενού. αναδιανομή του πλεονάσματος τροφίμων σε ευάλωτες ομάδες και επεξεργασία βιοϋλικών, σε κυκλικές στρατηγικές όπως η κομποστοποίηση ή η ανάκτηση ενέργειας. Οι συζητήσεις τόνισαν επίσης τη σημασία της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και των υποστηρικτικών κανονισμών και πολιτικών για την επιτάχυνση της αλλαγής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω