Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

[χρόνος ανάγνωσης 55 δευτερόλεπτα]

Τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού «Saudi Greek Interconnection» με αντικείμενο την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κ. Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid κ. Waleed Al-Saadi σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διαχειριστή στην Αθήνα.
          Η σύμπραξη του ΑΔΜΗΕ και της National Grid -που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας- εξειδικεύει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της Ενέργειας, η οποία είχε συμφωνηθεί σε υψηλότατο διακρατικό επίπεδο το καλοκαίρι του 2022, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα η Αυτού Υψηλότητα Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, πρίγκηπας διάδοχος του θρόνου και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας.
          Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι δυο Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς υπέγραψαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αθήνα τη Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement – SHA). Όπως ορίζεται στο καταστατικό της «Saudi Greek Interconnection», ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος.  
            Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Saudi Greek Interconnection» έχει ως εξής:
Waleed Al-Saadi,
Πρόεδρος Δ.Σ. 
Μάνος Μανουσάκης,
Διευθύνων Σύμβουλος 
Abulaziz Almuhaiza,
Οικονομικός Διευθυντής – Μέλος Δ.Σ. 
Khalid Alshammari, Μέλος Δ.Σ. 
Προκόπης Μαυρωνάς,
Μέλος Δ.Σ. 
Παναγιώτης Μιχαλόπουλος,
Μέλος Δ.Σ.
           
Σημειώνεται ότι τεχνικές ομάδες του ΑΔΜΗΕ και της National Grid εργάζονται ήδη για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με τον σχεδιασμό των επόμενων μελετητικών βημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω