Η αυτοβιογραφία της γης

[χρόνος ανάγνωσης 45 δευτερόλεπτα]

Κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης «Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ- Τι ιστορίες μάς αφηγείται το «βιβλίο» των πετρωμάτων», της Μάρσα Μπιόρνερουντ (Marcia Bjornerud), σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Γουργιώτη.
Οι πέτρες και οι βράχοι δεν είναι παρά το αρχείο που διατηρεί ο πλανήτης µας για το παρελθόν του, το ημερολόγιο που κράτησε στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου. Είναι ένα ημερολόγιο τόσο εκτενές, µε τόσο πολλούς τόμους, ώστε για να στεγαστεί χρειάστηκε ολόκληρος ο γήινος φλοιός. Μόλις κάποιος μάθει να βλέπει τις πέτρες σαν κείμενα, ολόκληρη η Γη μετατρέπεται σε µια πλανητική βιβλιοθήκη.
Και οι άνθρωποι που εδώ και δύο αιώνες ανέλαβαν να μεταφράσουν τα κείμενα της βιβλιοθήκης αυτής είναι οι γεωλόγοι.
          Τα κείμενα της πλανητικής µας βιβλιοθήκης αφηγούνται παραμύθια επιβίωσης µε αίσιο τέλος, αλλά και γοτθικής ατμόσφαιρας ιστορίες μαζικής καταστροφής. Καθώς βυθιζόμαστε στις αχανείς εκτάσεις του γεωλογικού χρόνου και της γήινης ιστορίας, νιώθουμε να µας τυλίγει η παρουσία του παρελθόντος και συνειδητοποιούμε ότι µια μέρα θα γίνουμε κι εμείς µια μικρή καταχώριση στο ημερολόγιο της Γης. Ας σεβαστούμε, λοιπόν, τις λεπτές ισορροπίες του κόσμου που µας περιβάλλει, ώστε η μελλοντική καταγραφή που θα µας αφορά να µην θυμίζει αρχαία ελληνική τραγωδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω