Ροή Ειδήσεων

Η εποχή των αλγορίθμων

Κυκλοφορεί «Η εποχή των αλγορίθμων» του Serge Abiteboul και του Gilles Dowek, από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σε μετάφραση του Γιάννη Μανωλόπουλου.
          Όπως φαίνεται, µε τους αλγορίθμους ο Homo sapiens κατάφερε να επινοήσει το εργαλείο που ανέκαθεν ονειρευόταν. Κι όμως, κάτι µας ανησυχεί. Μήπως οι ταχυδρόμοι βρίσκονται υπό εξαφάνιση; Οι αλγόριθμοι καταστρέφουν θέσεις εργασίας. Μια ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να αποζημιώσει το θύμα ενός ατυχήματος; Το ποσό της αποζημίωσης θα το υπολογίσει κάποιος κυνικός αλγόριθμος. Το χρηματιστήριο καταρρέει; Υπεύθυνοι είναι οι συναλλακτικοί αλγόριθμοι. Οι νόμοι περιορίζουν τις πολιτικές ελευθερίες; Μας κατασκοπεύουν οι κυβερνητικοί αλγόριθμοι. Νικούν οι αλγόριθμοι τον άνθρωπο στο σκάκι; Πολύ σύντομα οι έξυπνοι αλγόριθμοι θα µας εξουσιάζουν.
          Πολλοί θεωρούμε τους αλγορίθμους πηγή των δεινών µας, αυτό όμως οφείλεται ίσως στο ότι πολύ συχνά τους χρησιμοποιούμε δίχως στ‘ αλήθεια να γνωρίζουμε τη φύση και τη λειτουργία τους. Τρέμουμε τους αλγορίθμους, γιατί φαντάζουν μυστηριώδεις, µε απόκοσμες δυνάμεις και προθέσεις κακές. Για να διαλύσουμε τούτες τις παράλογες σκέψεις, να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τις παιδιάστικες φαντασιώσεις, τους βάσιμους φόβους από τις αστήρικτες ανησυχίες, οι συγγραφείς μάς καλούν να ταξιδέψουμε μαζί τους στον κόσμο των αλγορίθμων. Εκεί θα έρθουμε αντιμέτωποι µε μερικές από τις προκλήσεις της λεγόμενης εποχής των αλγορίθμων: μεταξύ άλλων, µε τον μετασχηματισμό της εργασίας, την απώλεια της ιδιοκτησίας και την προστασία της ιδιωτικότητας. Οι αλγόριθμοι είναι δυνατόν να έχουν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, αλλά δεν έχουν δικές τους προθέσεις. Υπηρετούν τους δικούς µας σκοπούς, γιατί εμείς τους επινοήσαμε.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
            ΣΕΡΖ ΑΜΠΙΤΕΜΠΟΥΛ (SERGE ABITEBOUL)
Ο Serge Abiteboul είναι γάλλος επιστήμονας των υπολογιστών στο INRIA (Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique) και µέλος του διοικητικού συµβουλίου του ARCEP (Autorité de Régulation des Communications Électroniques et des Postes). Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ενώ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της εταιρείας Xyleme. Ιδιαίτερα τον ενδιαφέρουν τα κοινωνικά ζητήματα που είναι αλληλένδετα µε τον ψηφιακό κόσμο.
            ΖΙΛ ΝΤΟΟΥΕΚ (GILLES DOWEK)
Ο Gilles Dowek είναι γάλλος ερευνητής στον τομέα της Επιστήμης των Υπολογιστών και συγγραφέας πολλών δημοφιλών επιστημονικών έργων, αλλά και βιβλίων σχετικών µε τη γνωσιολογία της Επιστήμης των Υπολογιστών και τη δεοντολογία στον ψηφιακό κόσμο. Το βιβλίο του Computation, Proof, Machine (Cambridge University Press) τιμήθηκε µε το βραβείο φιλοσοφίας της Γαλλικής Ακαδημίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω