Η πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων δεν οφείλεται στην μετάλλαξη δέλτα

Του Γιώργου Ατσαλάκη,
Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης

Η προφανής αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας από την 27η Ιουνίου δεν  οφείλεται στην εξάπλωση της παραλλαγής δέλτα στην χώρα μας. Οφείλεται στην μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών που ξεκίνησε από την 25η Μαΐου με εμβολιασμένο με δύο δόσεις λιγότερο από το 20% του πληθυσμού. Η άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους στην χώρα μας έγινε με εμβολιασμένο με δυο δόσεις το 31% του πληθυσμού. Αντίθετα στο Ισραήλ η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους άρθηκε με εμβολιασμένο περίπου το 55%. Οπότε ήταν αναμενόμενη μια αύξηση των κρουσμάτων.
Η πλατφόρμα δεδομένων GISAID δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση με την μετάλλαξη δέλτα με βάση τα απόλυτο αριθμό κρουσμάτων σε ανάλυση 80 χωρών τις τέσσερεις τελευταίες εβδομάδες.

Χώρες με τα υψηλότερα κρούσματα της μετάλλαξης δέλτα

 

Χώρες

κρούσματα δέλτα την 1η Ιουλίου

Ποσοστό επί του συνόλου των κρουσμάτων %

1

Αγγλία

38.745

96,1%

2

ΗΠΑ

2.579

38,8%

3

Πορτογαλία

1.091

71,8%

4

Γερμανία

920

26,7%

5

Ινδία

304

93,5%

6

Σιγκαπούρη

226

90,8%

7

Νότιος  Αφρική

205

62,1%

8

Ινδονησία

183

92,4%

9

Ρωσία

154

89%

10

Ουγκάντα

33

97,1%

11

Ιαπωνία

12

12,1%

Πρώτη χώρα είναι η Αγγλία με 38.745 κρούσματα δέλτα τις τελευταίες 4 εβδομάδες, τα οποία αντιστοιχούν στο 96% των συνολικών κρουσμάτων. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 2.789 κρούσματα δέλτα που αντιστοιχούν στο 38% των συνολικών κρουσμάτων. Τρίτη χώρα είναι η Πορτογαλία με 1.091 κρούσματα   που αντιστοιχούν στο 71,8% των κρουσμάτων. Τέταρτη χώρα είναι η Γερμανία με 920 κρούσματα που αντιστοιχούν στο 26.7%. Πέμπτη χώρα είναι η Ινδία με 304 κρούσματα και ποσοστό 93,5%. Στην έκτη θέση είναι η Σιγκαπούρη με 226 κρούσματα και ποσοστό 90,8% των κρουσμάτων να προέρχεται από την μετάλλαξη δέλτα. Στην έβδομη θέση είναι η Νότιος Αφρική με 205 κρούσματα και ποσοστό 62,1%, στην 8η θέση είναι η Ινδονησία με 183 κρούσματα που αντιστοιχούν στο 92,4%, στην 9η θέση η Ρωσία με 154 κρούσματα και ποσοστό 89%, στην δέκατη θέση η Ουγκάντα, με 33 κρούσματα και ποσοστό 97,1% και στην 11η θέση η Ιαπωνία με 12 κρούσματα και 12,1% των συνολικών κρουσμάτων.
Στην χώρα μας τα κρούσματα της παραλλαγής δέλτα είναι ελάχιστα (περίπου 120 ήταν στις 7/7), καθώς υπάρχει αυστηρή τήρηση των ελέγχων στις εισόδους της χώρας που περιορίζει την εισαγωγή κρουσμάτων με παραλλαγή δέλτα. 
Η άνοδος των κρουσμάτων από την 27/6 ήταν αναμενόμενη μετά την άρση των περισσότερων μέτρων και κυρίως της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους την 24η Ιουνίου και την παράλληλη μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών. 
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων στην χώρα μας έχει κατέλθει στα 27 έτη. Προς το παρόν δεν συνοδεύεται από άνοδο των εισαγωγών για νοσηλεία ενώ οι διασωληνωμένοι μειώνονται. Επίσης οι θάνατοι συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Τόσο οι εισαγωγές για νοσηλεία όσο και διασωληνωμένοι χρειάζονται πάνω από 15 μέρες για να ακολουθήσουν την αυξητική πορεία των κρουσμάτων. Οπότε η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τις επιπτώσεις στο σύστημα υγείας της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων. Εάν οι επιπτώσεις δεν είναι σημαντικές όπως αυτές του προηγούμενου κύματος, το σύστημα υγείας θα μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Ο έλεγχος των μετακινήσεων προς τα νησιά από 5 Ιουλίου μειώνει τη μεταφορά κρουσμάτων από άλλες περιοχές. Είναι όμως ύψιστης σημασίας ο εντοπισμός των κρουσμάτων εντός Ελλάδος και εντός των νησιών. Ενώ ενδέχεται να αποτραπεί η μεγάλη μεταφορά κρουσμάτων σε κάποιες περιφέρειες, από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλώνονται ανεξέλεκτα τα ήδη υπάρχοντα κρούσματα κάθε περιοχής. Η εξάπλωση είναι σίγουρη σε εκδηλώσεις γάμων, βαπτίσεων και τοπικών πανηγυριών όπου δεν τηρείται κανένα μέτρο πλέον.
Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης δέλτα οδηγεί τις χώρες σε όλο τον κόσμο σε  νέες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για να σταματήσουν τη μετάλλαξη του ιού COVID-19. Το Χονγκ Κονγκ, η Ισπανία και η Πορτογαλία περιόρισαν τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Γερμανία είχε ήδη περικόψει την είσοδο από την Πορτογαλία. Η Γερμανία έθεσε επίσης τη Ρωσία στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα υπόκεινται σε καραντίνα. Οι ενέργειες αυτές θα επιδεινώσουν την τουριστική κίνηση και σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών λόγω του μη ομαλού τρόπου εφοδιασμού της αγοράς, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κλίμα στην οικονομία. Οι οικονομικές συνέπειες από την αύξηση των τιμών επηρεάζουν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. 
Η στρατηγική για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σε αυτή την φάση είναι α) η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των εμβολιασμών με κάθε μέσο και τρόπο, καθώς τα νέα κρούσματα σε ποσοστό περίπου 90% προέρχονται από τους ανεμβολίαστους β) η υποχρεωτική και αυστηρά επιτηρούμενη καραντίνα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, γ) ο αυστηρός έλεγχος στις εισόδους της χώρας ώστε να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και οι έχοντες μοριακό τέστ δ) βελτίωση του εξαερισμού των κλειστών χώρων και ε) συνεχή μοριακά τεστ παντού. Η στρατηγική αυτή ίσως αποτρέψει την ευρεία εισαγωγή και εξάπλωση της μετάλλαξης δέλτα. Ο συνδυασμός της μετάλλαξης δέλτα με την αδυναμία ελέγχου εξάπλωσης των εγχωρίων κρουσμάτων και του μεγάλου ποσοστού ανεμβολίαστων, θέτει τις προϋποθέσεις ενός νέου κύματος πριν μηδενίσει το προηγούμενο. Τα δεδομένα των 2 επόμενων εβδομάδων θα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη της πανδημίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω