Ιστορίες χεριών & επαγγελμάτων

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό]

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου Κρήτης προκηρύσσει για το σχολικό έτος 2023-2024 τον 2ο Παγκρήτιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας με θέμα «Ιστορίες χεριών & επαγγελμάτων», με καταληκτική ημερομηνία αποστολής συμμετοχών την 26η Μαρτίου 2024.
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Ο διαγωνισμός διαρθρώνεται σε δύο διακριτούς θεματικούς άξονες. Τα χέρια μας μεσολαβούν στη σχέση μας με τον κόσμο, στο πώς εκφράζουμε ένα συναίσθημα, μια ιδέα, μια στάση ζωής, μια αξία, μια δράση. Τα χέρια λένε τη δική τους ιστορία. Στη βάση του πρώτου θεματικού άξονα βρίσκεται η αποτύπωση της εκφραστικότητας  των μηνυμάτων και των ανεξάντλητων ικανοτήτων της πλούσιας αυτής γλώσσας των χεριών.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται μέσα από τη δική τους ματιά να αποτυπώσουν με το φακό τους τις ποικίλες και διαφορετικές οπτικές του πλούσιου εκφραστικού ρεπερτορίου των χεριών, ως μέσου έκφρασης συναισθημάτων (π.χ. χαρά, αγάπη, θυμός κ.τ.λ.), σχέσεων (π.χ. γονέα-παιδιού, δασκάλου-παιδιού), εννοιών (π.χ. επαφή, αλληλεγγύη, προσφορά, πίστη, προσευχή, επικοινωνία, χρόνος, εμπειρία, γνώση, φροντίδα, διαφορετικότητα, συμπερίληψη), στάσεων (π.χ. αποδοκιμασία, αποδοχή, διαμαρτυρία) κτλ. Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω κατηγορίες είναι ενδεικτικές.
          Ο δεύτερος θεματικός άξονας αφορά στην εξέλιξη των χειρονακτικών και των πνευματικών επαγγελμάτων στο πέρασμα των χρόνων. Κάθε επάγγελμα έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία, η οποία μας ταξιδεύει μέσα στο χρόνο, ανοίγοντας ένα παράθυρο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στο χτες αλλά και στο σήμερα.
Οι μαθητές/τριες καλούνται να απεικονίσουν με τον φακό τους τις πτυχές της επαγγελματικής  δραστηριότητας του τόπου τους, θέτοντας στο επίκεντρο παραδοσιακά επαγγέλματα (π.χ. οργανοποιός), επαγγέλματα που τείνουν να εξαλειφθούν (πχ. κατασκευαστής στιβανιών), αλλά και σύγχρονα επαγγέλματα.

Αναλυτικά ολόκληρη η Προκήρυξη του Διαγωνισμού:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω