Κίνδυνοι περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 13 δευτ.]

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – ΔΝΤ, θέτει ένα πλαίσιο εννέα στοιχείων και προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να το υιοθετήσουν, εκτιμώντας ότι μπορούν να μετριάσουν καλύτερα τους κινδύνους που θέτουν τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, ενώ παράλληλα αξιοποιούν τα πιθανά οφέλη της τεχνολογικής καινοτομίας που συνδέεται με αυτό.
          Στόχος της εντολής του ΔΝΤ είναι να υποστηρίξει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε όλα τα μέλη του, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες για τη θέσπιση αποτελεσματικών πολιτικών για περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης έχουν γίνει βασική πολιτική προτεραιότητα για τις αρχές, εν μέσω της αποτυχίας διαφόρων ανταλλαγών και άλλων παραγόντων στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης, καθώς και της κατάρρευσης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης.  
          Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές υπογράμμισαν την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο. Θεώρησαν ότι η αυξανόμενη υιοθέτηση περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης σε ορισμένες χώρες, η εξωεδαφική φύση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και των παρόχων τους, καθώς και οι αυξανόμενες διασυνδέσεις με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρακινούν την ανάγκη για μια συνολική, συνεπή και συντονισμένη απάντηση.
            Ειδικότερα τα εννέα στοιχεία, που το ΔΝΤ καλεί τα μέλη του να υλοποιήσουν είναι:
1. Διασφαλίστε τη νομισματική κυριαρχία και σταθερότητα με την ενίσχυση των πλαισίων νομισματικής πολιτικής και μην παραχωρήσετε σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης το καθεστώς του επίσημου νομίσματος ή του νόμιμου χρήματος.2. Προφυλάξτε από την υπερβολική αστάθεια των ροών κεφαλαίων και διατηρήστε την αποτελεσματικότητα των μέτρων διαχείρισης της ροής κεφαλαίων.3. Ανάλυση και γνωστοποίηση δημοσιονομικών κινδύνων και υιοθέτηση σαφούς φορολογικής μεταχείρισης περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης.4. Καθιέρωση ασφάλειας δικαίου των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και αντιμετώπιση νομικών κινδύνων.5. Αναπτύξτε και επιβάλλετε απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας, συμπεριφοράς και επίβλεψης σε όλους τους παράγοντες της αγοράς κρυπτογράφησης.6. Καθιέρωση κοινού πλαισίου παρακολούθησης μεταξύ διαφορετικών εγχώριων υπηρεσιών και αρχών.7. Θέσπιση διεθνών διευθετήσεων συνεργασίας για την ενίσχυση της εποπτείας και της επιβολής των κανονισμών για τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.8. Παρακολούθηση του αντίκτυπου των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης στη σταθερότητα του διεθνούς νομισματικού συστήματος.9. Ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας για την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και εναλλακτικών λύσεων για διασυνοριακές πληρωμές και χρηματοδότηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω