Ροή Ειδήσεων

Καλύτερα Τουριστικά Χωριά 2022

Μετά το πιλοτικό έργο του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού – UNWTO ανακοίνωσε την επιστροφή των Καλύτερων Χωριών Τουρισμού για το 2022.
Τα κράτη μέλη του UNWTO καλούνται για άλλη μια φορά να παρουσιάσουν υποψηφιότητες μέσω των Εθνικών Διοικήσεων Τουρισμού (NTAs). Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές έως τις 28 Ιουνίου 2022 και τα επιλεγμένα χωριά θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους.
          Το Best Tourism Villages, το οποίο ξεκίνησε το 2021, από τον UNWTO προωθεί και ενισχύει τον ρόλο του τουρισμού στη διαφύλαξη των αγροτικών χωριών, μαζί με τα τοπία, τη φυσική και πολιτιστική ποικιλομορφία, τα συστήματα γνώσης και τις τοπικές αξίες και δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της γαστρονομίας. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία προωθεί επίσης μετασχηματιστικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού σε αγροτικούς προορισμούς που συμβάλλουν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).
            Η πρωτοβουλία έχει τρεις συνιστώσες:
Το «Best Tourism Villages by UNWTO» αναγνωρίζει εξαιρετικά παραδείγματα προορισμών αγροτικού τουρισμού με αναγνωρισμένα πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα, που διατηρούν και προωθούν τις αγροτικές και κοινοτικές αξίες, τα προϊόντα και τον τρόπο ζωής και έχουν σαφή δέσμευση για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές της – οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική. Η αναγνώριση βασίζεται σε αξιολόγηση των πόρων και των πρωτοβουλιών τους σε εννέα τομείς που καλύπτουν τους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης.
Το Πρόγραμμα Αναβάθμισης «Best Tourism Villages by UNWTO» βοηθά έναν επιλεγμένο αριθμό χωριών μεταξύ εκείνων που δεν πληρούν πλήρως τα κριτήρια για να λάβουν την αναγνώριση. Τα χωριά λαμβάνουν υποστήριξη από τον UNWTO και τους εταίρους για τη βελτίωση στοιχείων των περιοχών που εντοπίστηκαν ως κενά στη διαδικασία αξιολόγησης.
Το δίκτυο «Best Tourism Villages by UNWTO» παρέχει χώρο ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών. Περιλαμβάνει εκπροσώπους των χωριών που αναγνωρίζονται ως «Καλύτερο Τουριστικό Χωριό από τον UNWTO» καθώς και εκείνων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης και θα επωφεληθεί από τις συνεισφορές ειδικών, εταίρων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με την προώθηση του τουρισμού για την αγροτική ανάπτυξη. Το Δίκτυο συμβάλλει επίσης στο έργο του UNWTO για τον εντοπισμό καλών πρακτικών, την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων πολιτικής, καθώς και γνώσεων και γνώσεων.
          Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από ένα εξωτερικό ανεξάρτητο συμβουλευτικό συμβούλιο αποτελούμενο από εμπειρογνώμονες στους διάφορους τομείς με βάση τους εννέα τομείς αξιολόγησης που καλύπτουν τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους καθώς και τις πρωτοβουλίες στους τρεις πυλώνες της αειφορίας – οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό.
            Τουρισμός για την αγροτική ανάπτυξη
Παράλληλα με την ανακοίνωση, η εναρκτήρια συνάντηση του Δικτύου BTV θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 30 Μαρτίου 2022 με περισσότερα από 60 σημερινά μέλη να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ταυτότητας, των στόχων και της προσέγγισής του. Το ημερολόγιο δραστηριοτήτων εντός του Δικτύου (εκπαίδευση, διαδικτυακά σεμινάρια, masterclasses, κ.λπ.) θα επεκταθεί επίσης από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Το Δίκτυο θα διευρυνθεί με νέα μέλη του Best Tourism Villages 2022 και τις επόμενες εκδόσεις με στόχο να γίνει το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο με επίκεντρο τον τουρισμό για την αγροτική ανάπτυξη.
          Υπενθυμίζεται ότι το 2021, περισσότερα από 40 χωριά από περισσότερες από 30 χώρες σε πέντε περιοχές του κόσμου (από 170 αιτήσεις) αναγνωρίστηκαν ως Καλύτερα Χωριά Τουρισμού και άλλα 20 χωριά επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω