Ροή Ειδήσεων

Κατάργηση μέτρων χαλάρωσης Ευρωσυστήματος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε στις 5 Μαΐου 2022, τις τροποποιήσεις στις κατευθυντήριες γραμμές της για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής στο Ευρωσύστημα.
            Οι τροποποιημένες οδηγίες επιφέρουν τις ακόλουθες αλλαγές:
• Το πρώτο βήμα για τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων χαλάρωσης των εξασφαλίσεων της πανδημίας που εισήχθησαν τον Απρίλιο του 2020, όπως ανακοινώθηκε στις 24 Μαρτίου 2022.
• Αποσαφήνιση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και τίτλους που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία (ABS), όπως αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 4 Φεβρουαρίου και 17 Ιουνίου 2021, αντίστοιχα.
• Διατάξεις που ισχύουν σε περίπτωση ενεργοποίησης της Ενισχυμένης Λύσης Έκτακτης Ανάγκης (ECONS) στο πλαίσιο του συστήματος TARGET2.
• Ευθυγράμμιση του πλαισίου εξασφαλίσεων του Ευρωσυστήματος με τις απαιτήσεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2162 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (Οδηγία για τα καλυμμένα ομόλογα), καθώς και με τις τροποποιήσεις που εισάγει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2160 του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου.
• Σταδιακή κατάργηση της επιλογής αποδοχής ορισμένων εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων που εκδόθηκαν από κεντρικές κυβερνήσεις της G10 εκτός της ζώνης του ευρώ στο εθνικό τους νόμισμα ως εγγύηση, καθώς αυτή η επιλογή δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.
          Οι κατευθυντήριες γραμμές ΕΚΤ/2022/17, ΕΚΤ/2022/18 και ΕΚΤ/2022/19 είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της ΕΚΤ και θα δημοσιευθούν σε 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.          Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στις 24 Μαρτίου 2022, αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά το πακέτο των μέτρων χαλάρωσης των εξασφαλίσεων για την πανδημία που ισχύει από τον Απρίλιο του 2020. Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη με μακροπρόθεσμο τρόπο τον αντίκτυπο αυτής της σταδιακής κατάργησης σχετικά με τη διαθεσιμότητα εξασφαλίσεων των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος, ιδίως όσον αφορά την ικανότητά τους να συνεχίσουν να κινητοποιούν εξασφαλίσεις μέχρι τη λήξη των εκκρεμών στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III). Επιπλέον, εξέτασε τον αντίκτυπο κινδύνου καθενός από αυτά τα μέτρα. Αυτή η σταδιακή κατάργηση δίνει αρκετό χρόνο στους αντισυμβαλλομένους του Ευρωσυστήματος να προσαρμοστούν και έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα ακόλουθα τρία βήματα.
            ΒΗΜΑ 1
Από τις 8 Ιουλίου 2022 η ΕΚΤ θα εφαρμόσει μια σειρά αποφάσεων. Πρώτον, θα μειώσει κατά το ήμισυ την προσωρινή μείωση των περικοπών αποτίμησης εξασφαλίσεων σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία από την τρέχουσα προσαρμογή 20% σε 10%. Δεύτερον, η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί πλέον την καταλληλότητα των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστωτικής ποιότητας στις 7 Απριλίου 2020, αλλά των οποίων οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στη συνέχεια επιδεινώθηκαν κάτω από το ελάχιστο όριο αξιολόγησης. Τρίτον, η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει το όριο όσον αφορά τους μη εξασφαλισμένους χρεωστικούς τίτλους που εκδίδονται από οποιονδήποτε άλλο τραπεζικό όμιλο στη συλλογή εξασφαλίσεων ενός πιστωτικού ιδρύματος από 10% σε 2,5%, όπως συνέβαινε πριν από τον Απρίλιο του 2020. Τέταρτον, η ΕΚΤ θα καταργήσει σταδιακά το προσωρινή χαλάρωση ορισμένων τεχνικών απαιτήσεων για την επιλεξιμότητα πρόσθετων πιστωτικών απαιτήσεων (ACC), αφορά κυρίως την πλήρη αποκατάσταση της συχνότητας των απαιτήσεων αναφοράς σε επίπεδο δανείων ACC και των απαιτήσεων αποδοχής των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των ίδιων των τραπεζών από εσωτερικά συστήματα αξιολόγησης. Οι αρμόδιες εθνικές κεντρικές τράπεζες θα κοινοποιήσουν τις λεπτομέρειες στους επηρεαζόμενους αντισυμβαλλομένους.
            ΒΗΜΑ 2
Τον Ιούνιο του 2023 η ΕΚΤ αναμένει να εφαρμόσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα περικοπής αποτίμησης με βάση το επίπεδο ανοχής κινδύνου πριν από την πανδημία για τις πιστωτικές πράξεις, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση κατά 10% που απομένει στις περικοπές αποτίμησης των εξασφαλίσεων. Λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα περικοπής θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο και θα λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα της επικείμενης τακτικής αναθεώρησης του πλαισίου ελέγχου κινδύνων της ΕΚΤ.
            ΒΗΜΑ 3
Τον Μάρτιο του 2024, η ΕΚΤ καταρχήν θα καταργήσει σταδιακά τα εναπομείναντα μέτρα χαλάρωσης των εξασφαλίσεων από την πανδημία, μετά από μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση των πλαισίων ACC που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των αντισυμβαλλομένων σε εξασφαλίσεις για τη συνέχιση της συμμετοχής τους στις εκκρεμείς πράξεις TLTRO III έως τον Δεκέμβριο του 2024. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποδοχή διαφόρων ACC που εισήχθησαν κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως δάνεια με εγγύηση της κυβέρνησης και ορισμένων φορέων του δημόσιου τομέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω